Zubčević dobitnica svjetske nagrade za osnaživanje žena

Zubčević dobitnica svjetske nagrade za osnaživanje žena Izvor: N1

Organizacija Oxfam je ove godine, birajući između 43 žene u 32 zemlje svijeta, za jednu od dobitnica njihove svjetske nagrade za ekonomsko osnaživanje žena odabrala Aidu Zubčević, predsjednicu Udruženja poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, koja je bila gošća Novog dana.

Zubčević je kazala kako nije očekivala tu nagradu, ali da sve ono što radi, radi zajedno sa kolegicama za dobrobit žena u BiH i svih građan u BiH.

Ova nagrada se dodjeljuje liderkama prepoznatim u njihovoj zajednici. Na pitanje šta je presudilo da ona bude dobitnica ove godine je kazala: "Kroz svoju firmu radim sa ženama iz ruralnih dijelova i sa trudom i energijom sa ženama iz udruženja smo shvatili da moramo i njima pomoći bez obzira što nisu biznismenke, jer svi vide ono što se dešava u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci a zaborave ono što se dešava u Rudom, Busovači, a i te žene se bore za svoja prava i one bi željee da pokrenu svoj biznis no nemaju podrške lokalne zajednice. Mi smo same sebi pomoć".

O ruralnim biznisima je kazala kako su u fokusu samozapošljavanje, odnosno od frizerskog, krojačkog biznisa, kao i otvaranja obdaništa i igraonica u mjestima u kojima ih nema.

"Bitno je u svakom mjestu naći liderku koja može pomoći ostalim ženama. Moramo mijenjati razmišljanje da nismo neko ko će samo kuhati, rađati djecu, da je brak zajednica u kojoj radimo zajedno", istakla je Zubčević za N1.

"Što je više desnica izražena, to se više takve stvari dešavaju. To nije slučaj samo kod nas, već imate i poljskog parlamentarca koji je u Evorpskom parlamentu to otvoreno rekao. Prije devedesetih smo bili puno ravnopravniji, i mi koji smo tada odrastali imamo bolja viđenja u vezi toga nego što imaju sadašnje genercacije", dodala je.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna