Zatvori

Dino Merlin dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Dino Merlin dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Izvor: N1

"Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva" u 2017. godini bit će dodijeljena Udruženju "Fama-Metodologija", Edinu Dervišhalidoviću - Dini Merlinu, Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber", a priznanje "Počasni građanin" Grada Sarajeva dobit će dr. Edmond Offerman.

Odluka o dodjeli "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" donesena je danas na sjednici Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici tajnim glasanjem prihvatili predložene kandidate.

Kako je istaknuto, Udruženju "Fama-Metodologija" nagrada je dodijeljena za nemjerljiv doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, promociji civilnog društva, medija, edukacije i kulture. Udruženje je osnovano 1994. godine a težište rada usmjerilo je na odgoj i obrazovanje djece i mladih žrtava rata, invalidne i talentirane djece, djece romske nacionalne manjine i one sa socijalnim potrebama.

"Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva" kao najviše društveno priznanje, za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti dodjeljuje se Edinu Dervišhalidoviću - Dini Merlinu, koji je u posljednje tri decenije svojim umjetničkim radom dao ogroman doprinos razvoju kulture, ne samo kao najveća regionalna estradna ličnost u regionu, već kao autor i izvođač koji kroz svoj umjetnički opus na najbolji način promoviše Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, kulturu i tradiciju.

Također se nagrada dodjeljuje i Udruženju za zaštitu histrorijskih vrijednosti "Haber", koje, kako je istaknuto, čuva istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu gdje je u dosadašnjem radu napravilo devet dokumentarnih filmova o temi "Opsada i Agresija na BiH 92-95", te objavilo pet knjiga.

Priznanje "Počasni građanin" bit će dodijeljeno dr. Edmondu Offermanu zbog doprinosa za izgradnju Trebevićke žičare, koji je donirao vlastita sredstva od šest miliona KM, a bit će utrošena isključivo u svrhu realizacije Projekta "Revitalizacija Trebevićke žičare", nabavku nove eletromehaničke opreme. Naglašena je, također, iskrena želja Offermana da pomogne rodnom gradu njegove supruge Amre Serdarević, u kojem se početkom '90-ih godina prvi i jedini put provozao Trebevićkom žičarom, za koju su građani Sarajeva posebno vezani.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a dobitnicima će ih uručiti gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

4M

DINO MERLIN...SVE CESTITKE

1 13

Dina

Sramotna odluka. Dno dna.

14 2

Mister X

Niti je neki grad niti je neki umjetnik

6 2

* Sva polja su obavezna