Teške optužbe Nermina Nikšića na račun policije

Teške optužbe Nermina Nikšića na račun policije Izvor: N1

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, podnio je inicijativu za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.

On je kazao da je uloga nezavisnog odbora Federalne uprave policije osigurati nepristrasno, objektivno kvalitetno i zakonito provođenje postupka za imenovanje direktora FUP-a, lišeno svakog političkog utjecaja.

"Propisano je i da Nezavisni odbor ima zadatak osigurati stručno nepristrasno i objektivno praćenje rada direktora FUP-a. A sve ovo nije moguće duže od dvije godine. Ova situacija je neprihvatljiva i posljedica nastojanja određenih centara političke moći u FBiH u vlasti da vrše utjecaj i kontrolu. Kad bih htio biti maliciozan rekao bih da žele imati svoju privatnu, stranačku policiju", dodao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a istiće da institucija FUP-a radeći bez civilnog i nepristrasnog nadzora djeluje izvan zakonskih normi i postupanja.

"Možemo staviti pod sumnju i građana javnosti kada jedna takva institucija radi mimo zakona i ovlaštenja. Šta onda očekivati od drugih?", upitao je Nikšić.

Argument za pokretanje inicijative i uključivanje Parlamenta FBiH u istragu o radu FUP-a je u činjenici da je u toku prošle godine za potrebe ove institucije nabavljena jako skupa oprema, za provođenje posebnih istražnih radnji - prisluškivanja.

"Pošto ne postoji civilna kontrola rada FUP-a onda praktično ni teoretski nije moguće osigurati bilo kakav mehanizam zaštite ljudskih prava u slučaju nezakonitog prisluškivanja. To niti ko može tvrditi, niti da odbaciti jer ne postoji niko ko može provesti nepristrasnu istragu. Takva situacija je nezakonita i suprotna svim temeljima demokratskog društva", dodao je Nikšić.

On je na konferenciji za novinare kazao da su pojedina tužilaštva odustala od usluga FUP-a i prenijeli nadležnosti na druge agencije, sumnjajući u njihovu objektivnost i politički utjecaj.

"Sve su to razlozi zbog kojih sam uputio inicijativu Parlamentu FBiH i očekujem da je podrže. Svima je u interesu da imamo zakonit i profesionalan rad policije nad kojom će se ostvarivati civilna kontrola u skladu sa zakonom i ustavom."

Izvor: N1

Nikšić je naglasio da borba protiv kriminala i korupcije nije moguća ako policija nije nezavisna od političkog utjecaja.

Na konstataciju novinara da je na čelu FUP-a Aljoša Čampara, kadar SDA, a svoje kadrove SDA ima i u OSA-i, da li ima političkih pritisaka iz te političke stranke?

"Sve to ukazuje koja politička stranka ima tu vertikalu i čiji su članovi. Ali da bi pobjegli od bilo kakve sumnje onda dajte da dopustimo da se počne primjenjivati zakon i ustav i nadzor na radom", odgovorio je Nikšić.

NDP je danas podnio krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića?

"Niko ne treba biti iznad zakona i nedodirljiv. Ja sam svoj stav vrlo jasno rekao u otvorenom pismu Izetbegoviću. Mi u SDP-u smo ušli čistog i otvorenog srca sa željom da omogućimo onima koji su bili žrtve kroz pravosudni sistem da dođu do pravde. Dovedeni smo u zabludu i slagani smo. Imali su u džepu 9 mjeseci odluku da Softic nema legitimitet. Za to trebaju snositi političku i moralnu odgovornost jer su doveli žrtve u zabludu i onemogućili da se više nikada u okvirnu pravnih institucija o tome razgovara."

Izvor: N1

Nikšić je dodao: "Ako svjesno čekate zadnji dan da podnesete zahtjev za reviziju i svjesni ste da čovjek nema legitmitet, onda to znači da želite nešto što se kosi sa moralnim i političkim normama. Mislim da je ovo veleizdaja države i intresa države i tih ljudi."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

M

Ma kakva njihova policija, policija ne smije pisnuti. Tuzbe za isplatu po pitanju placa jos dok ste Vi bili premijer nikad nismo dobili, ali su sebe glavesine isplatile. Briga njih za policajce i ostale. Kad pitamo kad ce isplate oni nema dovoljno novca sta rade sa nasim novcem. Bar nek isplate nas koji smo otisli u penziju imali bi vece penzije. I ona ministrica Jelka nista nepoduzima. Eto gdje se novac trosi. Pitajte ih koliko su dobili novca i koliko je izvrseno isplata. Druga Federalna ministarstva su to vec zavrsili. Zar treba opet da tuzimo, a posebno sto kamate rastu.

1 0

Dok

Nermine zasto pricas gluposti i obmanjujes javnost. Prije ovakvog istupa trebao si se konsultovati sa ljudima iz struke pa bih znao da je bez sudske natedbe nemoguce sprovesti mjere posebnih istraznih radnji bez obzira na opremu, osim ako iza svega ne stoji jeftino prikupljanje politickih poena a iz komentara neupucenih ocito da si u tome uspio.

6 15

let 3

alo, cjeli prvi saf ti je u zatvoru. gazda popio krivicnu prijavu, a ti i dalje agitujes.

3 0

* Sva polja su obavezna