Neslaganja lidera oko Izbornog zakona - BiH prijeti blokada

Neslaganja lidera oko Izbornog zakona - BiH prijeti blokada Izvor: N1

Zbog nepostojanja saglasnosti bh. lidera o izmjenama Izbornog zakona, upitno je održavanje Opštih izbora 2018. godine.

Izbor članova Predsjendištva mogao bi biti nelegitiman, zbog neprovođenja Odluke Sejdić - Finci. Ali ne samo to. Ukoliko Ustavni sud stavi van snage dio zakona u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Federacije BiH, institucije u ovom entitetu, ali i na nivou države, jednostavno bi mogle stati.

Federacija Bosne i Hercegovine mogla bi postati entitet – slučaj, kao što je godinama Mostar grad - slučaj. Od tog scenarija nas dijeli nekoliko mjeseci, u slučaju da se političari ne dogovore oko izmjena Izbornog zakona, a Ustavni sud BiH stavi van snage dio postojećeg zakona u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Federacije BiH. Po apelaciji Bože Ljubića, Ustavni je sud dao rok od šest mjeseci Parlamentu BiH da uskladi Izborni zakon, u suprotnom će cijela Federacija a možda i država biti u blokadi.

"U tom slučaju ne bismo mogli imati održane izbore za Dom naroda, radi se o posrednim izborima, ali se onda postavlja pitanje zašto bismo imali izbore za Zastupnički dom ako ne možemo konstituirati Dom naroda. Ako nemamo Dom naroda, ne možemo konstituirati izvršnu vlast u Federaciji", izjavila je Lidija Korać, bivša članica Centralne izborne komisije.

Ustavna pozicija Doma naroda Federacije je takva da bez potvrde delegata padaju u vodu svi zakonski akti usvojeni u zastupničkom domu. I ne samo to, neće biti moguće izabrati predsjednika i potprepredsjednike entiteta. Ni tu nije kraj – Dom naroda potvrđuje i entitetsku Vladu, ali i delegate u državni Dom naroda, što bi značilo blokadu cijele Bosne i Hercegovine. A toga su svjesni i politički lideri.

"Da ovaj rok od mjesec dva dana, nam se ističe. Bojim se da sve što ne uradimo u to vrijeme, mi ćemo se baviti krizama", kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Ta tema jeste dotaknuta, nismo približili stavove, radiće se i dalje na tome", kazao je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Ovo neslaganje se odnosi i na prijedloge o načinu izbora delegata u Domu naroda, jer za SDA nije prihvatljiv HDZ-ov elektorski model. HDZ predlaže i način izbora članova Predsjedništva, u skladu sa Odlukom Sejdić i Finci. Tako bi se iz Republike Srpske birao jedan član, koji će po logici biti Srbin, što je prihvatljvo srpskim strankama.

Federacija bi, prema HDZ-u, ostala jedna izborna jedinica ali podijeljena na tri područja, A B i C. Prva dva bi podrazumijevala dvotrećinsku većinu bošnjačkog ili hrvatskog naroda, a područje C bi bilo mješovito.

Bošnjački član Predsjedništva bi bio onaj sa najviše glasova među bošnjačkim kandidatima, a pod uvjetom da je osvojio više glasova u područjima A i C u odnosu na B i C, a u slučaju hrvatskog člana, da je osvojio više glasova u područjima B+C u odnosu na A+C.

Ali, ni oko toga ne postoji politička saglasnost. Kao, u ostalom, ni oko Mostara, za koji HDZ predlaže pet izbornih jedinica, i gradsko vijeće sastavljeno od 35 vijećnika, od kojih svaki konstitutivni narod ne bi imao više od 15, dok bi ostali imali jednog vijećnika.

Ako bismo se rukovodili Presudom u slučaju Sejdić – Finci, onda ni izbori za članove Predsjedništva BiH, 2014. godine nisu trebali biti održani, ali njihov legitimitet niko nije osporio, uključujući i međunarodnu zajednicu.

Međutim, sada postoji novi momenat, a to je odluka Ustavnog suda BiH, koji je stavio van snage dio Izbornog zakona o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ustavni sud je dao rok od šest mjeseci da se taj zakon uskladi sa odlukom Ustavnog suda. No, ako se to i ne dogodi, to neće biti prvi put da se ne poštuju odluke Ustavnog suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Novi

Kakav je to sud kojeg prestavljaju nacionalne stranke oni rade poput izborne komisije sud mora biti neovisan i nijedan tuzilac i sudija nesmije biti ni u jednoj stranci i tako u izbornoj komisij i u sipi u armij BIH znaci one funkcije koje su potrebne drzavi nesmije niko biti iz nacionalni stranki

2 0

zara

Prvo urediti zakon o kladionicama i platiti poreze.

2 1

Samo NE dozvoliti Covicu ono sto je naumio!

2 2

* Sva polja su obavezna