Bosna i Hercegovina bi mogla tužiti Hrvatsku?

Bosna i Hercegovina bi mogla tužiti Hrvatsku? Izvor: N1

O pokretanju postupka revizije Dragan Čović je dao barem tri različite izjave u proteklih mjesec dana. Na sjednice Predsjedništva nije želio doći da ne bi sudjeloavo u preglasavanju Bakira Izetbegovića,s druge strane niti dati legitimitet postupku za koji nema dovoljno novih činjenica kazavši "kako stvari vezane za rat treba ostaviti po strani".

No posljednja izjava Čovića data za ovdašnje medije mnoge je šokirala. Nije se opredijelio oko zahtjeva jer je siguran da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu i protiv Hrvatske pred istim sudom u slučaju negativne drugostepene presude protiv Prlića i drugih u Hagu. 

Zanimljivo, izjavu je dao komentirajući konstataciju kako je zaboravio hrvatske žrtve i agresiju zbog koje je iz Posavine protjerano više od 200.000 Hrvata

"Istom logikom koja je išla od Sarajeva prema Srbiji, u slučaju negativne presude za šestoricu dužnosnika Herceg-Bosne, za što vjerujem da neće biti slučaj, otišla bi prema Hrvatskoj bez ijedne dvojbe. Isti pritisak iz Sarajeva ili nešto što se krije iza toga, taj parasustav o kojemu govorim, već je djelovao prema drugome Sudu u Haagu u cilju da šest dužnosnika Herceg Bosne dovedu u takvu situaciju. Sarajevo je životno zainteresirano za presudu sa zajedničkim zločinačkim pothvatom", naveo je Čović.

U SDA ove navode nisu željeli komentirati, dok u opozicionom SDP primjećuju:

"To u stvari samo pokazuje u kakvim političkim okolnostima mi živimo. Ovdje neki političari žive i primaju platu, a više vode računa o interesima drugih država", kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP BIH

Pravni stručnjaci upozoravaju kako Hrvatska nikada nije bila dovedena u konkest genocida zbog čega je nemoguća tužba pred Međunarodnim sudom pravde.

No ukoliko bi došlo do potvrde pravomoćne presude u predmetu Prlić i drugi, to bi moglo značiti da bi sutra BiH mogla tražiti neku vrstu odštete od Hrvatske obzirom i na ranije presude koje su dokazale međunarodni oružani sukob.

"Hrvatska se može tužiti kao država, ali samo pred hrvatskim sudom. Tu nije bit da li je udruženi zločinački poduhvat već međunarodni oružani sukob. Tada bi se otvorio odrđeni prostor za potraživanje određene štete, ali ne u obliku kako je to išlo prema Međunarodnom sudu u Hagu", upozorava Anto Nobilo, ugledni hrvatski advokat koji je uz ostale na Haškom tribunalom zastupao Tihomira Blaškića.

Haški sud je podsjetimo šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Raspravno vijeće je većinom glasova zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana. Cilj je bio je uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda

Određen broj pojedinačnih tužbi već je upućen prema Republici Hrvatskoj, primjerice za splitski zatvor Lora gdje su presuđene I određene odšetete u slučaju vojnika pitomaca JNA koji su 91 pokupljeni mahom iz Istočne Hercegovine. Ostali postupci su u toku, no svi su vezani za logore u koje su građani BiH odvedeni iz Hrvatske, od Knina do Strobeča. Takvih je tužbi preko 500 kaže za N1 Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Inače sjednica o žalbama na prvostepenu  presudu u slučaju protiv Prlić i drugi počet će 20. marta u Haškom tribunalu i trajat će do 28. marta, saopćeno je iz Haga.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 25

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

zevs

kad,ce,bosna,konacno,dignuti,optuznicu proti hrvatske za agresiju na nasu suverenu bih.to treba sto prije uraditi pa da se maloumnoj kitarevicki zacepe usta.da se podigne tuzba isto tako i protiv covica za zloupotrebu polozaja u predsjednistvu .da se preispitaju zlocini u fabrici soko sta je bilo sa zaroobljenicima,i kako su zavrsili.treba covica preispitati za porjeklo imovine gde je on te vile stanove pare na stanim racunima zaradio .odkud njemu tolike nekretnine u bosni i inostranstvu zar se on tako bori za hrvate.

0 0

Katar

HDZ BiH na celu sa Covicem je nasljednik Crne Legije.Oni su kudikamo extremniji od HDZ Hrvatske.Uostalom,zasto BiH da ne tuzi Hrvatsku zbog agresije hrvatske vojske na BiH?

3 0

Kiza

Čuvić se uvlači EU zato je takav stav

0 2

* Sva polja su obavezna