Historijska sjednica PFBiH: U klupama i optuženi i osuđeni

Historijska sjednica PFBiH: U klupama i optuženi i osuđeni Izvor: N1

Današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zauvijek će ostati upisana u historiju parlamentarnog sistema Bosne i Hercegovine.

Naime, u ovom domu sjedi čak pet zastupnika protiv kojih se vodi postupak na nadležnom sudu ili je završen. Naime, protiv Bilsene Šahman (SBB), Mirsada Kukića (SDA), Amira Zukića (SDA) i Salmira Kaplana (SDA) podignute su optužnice po različitim osnovama.

Pored njih, zastupnica u Predstavničkom domu ovog Parlamenta Vesna Švancer (SBB) početkom 2017. godine osuđena je na uslovnu kaznu u trajanju šest mjeseci, pred Općinskim sudom u Zenici, zbog krivičnog djela prevara.

Šahman je osumnjičena da je počinila krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249., ometanje rada pravosuđa iz člana 241. i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219.a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Protiv nje je u toku sudski proces u predmetu ''Fahrudin Radončić i drugi''.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) krajem prošle godine podiglo je optužnicu protiv Salmira Kaplana zbog više krivičnih djela u vezi sa prekidanjem lokalnih izbora u Stocu. Optužnica se odnosi, između ostalog, na krivična djela narušavanje javnog reda i mira, uništavanje izbornog materijala i napad na službene osobe.

Krajem prošle sedmice odignute su optužnice protiv Amira Zukića i Mirsada Kukića, također zastupnika u Parlamentu Federacije. Oni se, između ostalog, terete za nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima. Zukić, inače i generalni sekretar Stranke demokratske akcije, osumnjičen i za nezakonito držanje oružja.

Osim Zukića koji je u pritvoru, svi ostali brane se (ili će se braniti) sa slobode redovno ispunjavajući svoje obaveze u Parlamentu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 33

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

polugradjanin

Zabranite pusenje na javnim mjestima gdje se objeduje i gdje su djeca, a ne sve bando lopovska, kako neko moze uzivati u alkoholu u klubovima bez da zapali cigaretu. Samo harac i nameti kao da smo zapadna evropa..

0 3

Kenzo

Kriminalci su ih zaokružilu na glasanju. Narod je ovdje banditski.

9 2

General

Kakav narod takva i vlast. Godinama govorim da 90% ima lopovske pretenzije hljeba bez motike.

1 0

* Sva polja su obavezna