Oštre reakcije iz Holandije na izjavu Erdogana o Srebrenici

Oštre reakcije iz Holandije na izjavu Erdogana o Srebrenici Izvor: N1

U Holandiji će sutra biti održani parlamentarni izbori. Ovim povodom se iz Amsterdama za Dnevnik u 19 na N1 javio novinar Pavle Pavlović, koji je komentarisao sutrašnje izbore u svjetlu diplomatskog skandala u čijem se središtu nalaze Turska i Holandija.

Danas je posebno odjeknula poruka Erdogana u kontekstu Holandije i njenih vojnika i genocida u Srebrenici.

“Čak i u ratu postoji pravilo da se ne smije otvarati vatra na medicinsko osoblje, ali ako su kao Holanđani, onda to mogu uraditi, da to otvoreno kažem jer mi znamo Holandiju i Holanđane još od Srebrenice. Spoznali smo koliko im je pokvaren karakter iz onoga kako je masakrirano osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici. Znamo ih dobro. Neka nam niko ne drži lekcije o civilizaciji. Čelo i obraz ovog naroda su čisti, a njihovi su potpuno crni“, kazao je Erdogan.

Pavlović kaže da je ova izjava alarmirala i vojne veterane iz Holandije koji su služili u BiH i Srebrenici.

"Oni nama govore za genocid, a mi njima ne spominjemo genocid nad Armenima", poručili su iz veteranskih udruženja, kazao je Pavlović za N1.

Pavlović je kazao da je u toku razmatranje da li protiv Erdogana treba pokrenuti sudski postupak, jer je "pominjanje Srebrenice - zakuhavanje", izjavio je Pavlović.

Inače, Rutte, aktuelni premijer Holandije mislio je da drži sve konce, a izjavu o Srebrenici ocijenio je kao "skandal nad skandalima".

Jučer je održana i velika, posljednja debata pred izbore, a rezultati kažu da Rutte i Wilders sada imaju po 24 mjesta u Parlamentu, odnosno po 24 sjedišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Holandija , Turska

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Od nas

Pokvareni lesinarski zapad .U pravu je Redzep.

12 15

koliko je bosnjaka Wildersova zemlja uhljebila? nemate ni minimum casti ni morala - covjek ne voli islamsku civilizaciju u srcu evropske civilizacije, i sta je tu problem? da li vi volite Jevreje ili nemuslimane da vam u vasoj avliji namecu svoje zidovske ili krscanske vrijednisti? da pitamo Fincija, a?

17 13

Julio

Holandija je primila sve muslimane koji su tamo otisli i pruzila im priliku da se asimiliraju , dok za Tursku se to ne moze reci . Izbjeglice su drzali u kontejnerima i odma ih slali na zapad. Nisi nikakvi ljudi .

24 8

* Sva polja su obavezna