Parlament FBiH podržao zabranu pušenja na javnim mjestima

Parlament FBiH podržao zabranu pušenja na javnim mjestima Izvor: Pixabay.com

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Prije glasanja, deklarativno su bili protiv neki pojedinci, korisnici duhanskih proizvoda, poput poslanice Mire Ljubijankić, zbog toga što, kako je rekla, zakon s pravom uvažava prava na zaštitu zdravlja osobama koje ne puše, ali ne i prava ostrašćenih pušača duhana jer ne propisuje prostore u kojima je pušenje dozvoljeno.

Miri Ljubijankić je replicirao poslanik Zlatko Kravić rekavši da je i on pušač, ali da će podržati zakon jer smatra da treba da motivira korisnike duhanskih proizvoda na pokušaj odvikavanje od štetne navike.

Nacrt je odobren, a Federalna vlada je zadužena da kod izrade konačnog prijedloga, uvaži primjedbe i sugestije izrečene u današnjoj parlamentarnoj raspravi. Većina primjedbi nalaže zakonodavcu da propiše prostore u kojima uživaoci duhana mogu upražnjavati njihovu naviku.

Prema obrazloženju Snježane Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva, predloženi zakon, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, regulira odnosno zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, čak i u privatnim autima ako su u njima maloljetne osobe. Za prekršioce odredbi o zabani pušenja u zatvorenom prostoru zakon predviđa novčane kazne od 100 KM fizičkim osobama, dok su pravnim osobama kazne nijansirane u rasponu od 2.000 do 5.000 KM. Predviđene su i veće kazne privatnim osobama vezano za nedozvoljenu prodaju duhanskih proizvoda i druge prekršaje u ovoj djelatnosti.

Zakon regulira i prodaju, reklamiranje, pakiranje, odnos vlade s duhanskom industrijom, sadržaj duhanskih proizvoda i druge efikasne mjere za kontrolu duhana.

Bodnaruk je rekla da će na paklicama cigareta stajati velika kombinovana upozorenja o opasnosti duhanskog dima po ljudsko zdravlje.

Nacrt zakona je usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana, međunarodnim dokumentom koji ima supremaciju nad nacionalnim zakonodavstvom, dodala je.

Ta konvencija obavezuje zemlje potpisnice na zaštitu zdravlja stanovništva od svih oblika izloženosti duhanskom dimu.

Tekst je usklađen i s nizom drugih dokumenata iz ove oblasti i rađen je multisektorski, pod pokroviteljstvom Evropske komisije, kao i u suradnji s udruženjima pacijenata.

Usklađen je s propisima Evropske unije, rekla je Snježana Bodnaruk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 16

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Nikotinizam Nikotin je jak otrov koji uzrokuje ovisnost o pušenju. Sastojak je duhana. Kako nikotin djeluje? Ubrzava rad srca,povisuje krvni tlak, šećer i masnoće u krvi, izaziva prividno stanje umora.Pored nikotina u duhanskome dimu se nalazi i ugljikov monoksid koji otežava disanje, izaziva glavobolju te katran koji sadrži otrovne spojeve koji izazivaju rak grla i pluća.

2 0

Ugrozavaju sopstveno zdravlje,a i zdravlje svih ostalih oko sebe,ali oni ne mare za to.Njima je prioritet i najvaznije da svoju ovisnost podmire pa onda sve ostalo.Nikotinizam ili ovisnost o nikotinu.

2 0

Samo novcane kazne mogu opametiti trvrdoglave! Pusaci se ionako ne obaziru na djecu,mlade i druge oko sebe kojima ugrozavaju zdravlje.Njima je vazno samo da "zapale jednu",a posljedice pasivnog pusenja njih ne interesuju.Pusaci proguglajte malo o nikotinizmu (ovisnost o nikotinu* za one koji ne znaju o cemu se zapravo radi) i pasivnom pusenju kad vec znate opravdavati svoju nebrigu o zdravlju.

3 0

* Sva polja su obavezna