'Dolazak Vučića prvo u Sarajevo, a ne Banjaluku - je poruka'

'Dolazak Vučića prvo u Sarajevo, a ne Banjaluku - je poruka' Izvor: N1

Mislim da je u ovom trenutku bio neophodan sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana jer smo vidjeli kako su počele rasti tenzije na etnonacionalnoj osnovi. Počelo je na relaciji Zagreb - Beograd, a onda se desilo opet nažalost između Srba i Bošnjaka zbog referenduma i revizije presude, izjavila je prof. dr. Zlatiborka Popov-Momčinović.

Profesorica sa Fakulteta političkih nauka Istočno Sarajevo ističe da su tenzije prisutne više od godinu dana, te da je za očekivati da će ovaj Samit pridonijeti da se tenzije prevaziđu.

Najviše komentara izazvala je potvrda dolaska premijera Srbije Aleksandra Vučića. Navika je bila da zvaničnici Srbije prvo posećuju Banjaluku pa tek onda Sarajevo. Bošnjaci u BiH zaintrigirani potezom Aleksandra Vučića koji je odlučio da prvo dođe u glavni grad BiH.

"I to šalju poruku. Obično je bilo obrnuto, prvo su išli u Banjaluku a Sarajevo im je bilo kao usput u povratku. I to je poruka, da se ide u žarište krize. Mislim da se Vučić u više navrata nije postavio zaštitnički prema Dodiku i lupio par šamara s one strane Drine jer je Dodik slao poruke koje nisu išle u prilog ni Srbiji", kazala je između ostalog prof. dr. Popov-Momčinović.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 15

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Avion

leti direktno iz Berlina za Sarajevo, a ne za Banja Luku gospođo i to je čisto logističko pitanje, a ne političko!

3 1

Rešid

O bože koji logističar. Pa valjda je onda bilo logično da je sletio u Zagrebu i eto ga u Banja Luci začas. Tješite se vi nacionalromantici, maštajte.

0 0

Šemso Bonaparta

Najbolja bi poruka bila da Bosnu totalno zaobilazi u širokom luku i ne tura prste ovdje!

3 4

* Sva polja su obavezna