Porodica Eskija sedam mjeseci u Sarajevu živi bez vode

Porodica Eskija sedam mjeseci u Sarajevu živi bez vode Izvor: N1

Otvorili su šaht i pilom presjekli dovod vode. Šaht su zaključali. Ucjenjuju me. Žele da mi daju kiriju za 6 mjeseci i da iselim. Oni imaju pare, a ja sedam mjeseci nemam vode. Nadam se da će mi se pomoći, kazala je Šerifa Eskija, majka dvoje maloljetne djece.

Šerifa Eskija posljednjih mjeseci preživljava strahote. Na Malti, u ulici Zenička 5, živi posljednjih 10 godina. Majka je dvoje maloljetne djece, dječaka od 14 i 16 godina. Žive od socijalnog osiguranja i u kući koju im je na korištenje dao Drago Mitrović iz Trebinja. Unazad sedam mjeseci žive bez vode.

"To je ponižavajuće. Bila sam za vrijeme rata u Sarajevu, brata izgubila. Tad sam imala vode, sad nemam."

Vode je bilo dok je kuća s kojom dijeli baštu bila u vlasništvu Naučno istraživačkog instituta Ibn Sin. Udruženje Kevser koje je tu djelovalo nikada nije pravilo problem što su Šerifa I njena djeca na njihovom mjernom satu, po dolasku kako kaže jedne albanske porodice ostali su bez vode.

"U prisustvu policije su otvorili šaht I pilom presjekli dovod vode. Šaht su zaključali. Ucjenjuju me. Žele da mi daju kiriju za 6 mjeseci i da iselim. Oni imaju pare, a ja sedam mjeseci nemam vode. Nadam se da će mi se pomoći."

Izvor: N1

Išla je kaže od vrata do vrata. Obraćala se svima. Slala molbe socijalnom , premijeru Konakoviću, načelniku Novog Sarajeva - Nedžadu Koldži, ali sumnja da su njene molbe došle do njih. Jedini koji joj je odgovorio je ombudsman za ljudska prava BiH. Obećao je pomoći, ali i upozorio da će procedura potrajati. Najgore joj je kaže što se niko nije javio ni tokom zime.

"Bez vode kad je najhladnije bilo. Oslanjala sam se na komšije."

Narcis Zeljić, komšija na Malti živi 20 godina. Njegova porodica Šerifi pomaže koliko može. Naspu im vode, operu veš kad god treba kaže. Ko su ljudi koji su se odlučili Šerifi uskratiti vodu ne zna, ali zna u kako teškoj situaciji živi. Ljudski je kaže da joj se pomogne. Pa bile to institucije ili bilo ko drugi.

Naša ekipa kontaktirala je premijera Elmedina Konakovića koji nam je kazao da molba ove porodice nikada nije došla. Odgovor od Općine Novo Sarajevo još uvijek nismo dobili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Šerifa

Svaka cast portalu N1, koliko sam zvala medija u ovo 7 mjeseci odkad nemam vode, jedino su oni se odazvali.

1 0

Hadzo

E moja Šerifa,našla si kome ćeš se obratiti za pomoć.

4 1

* Sva polja su obavezna