Ugledni bh. naučnik dobitnik Predsjedničke nagrade u SAD-u

U periodu od 16. do 18. marta 2017. godine Sarajevo je domaćin najveće regionalne naučne konferencije iz polja biomedicinskog inžinjeringa koja okuplja vodeće svjetske stručnjake iz tih oblasti, a jedan od govornika je i Ervin Sejdić koji je bio gost Dana uživo.

Izvor: N1

Ugledni bh. naučnik je dobitnik „Predsjedničke nagrade za mlade naučnike i inženjere" u SAD-u, a on je dobio nagradu koja se dodjeljuje iz polja zdravstva, poteškoća u gutanju i neuroloških problema.

"Mi veoma dobro znamo šta se pokvari kad se pokvari, gdje da dalje istražujemo da razumijemo moždane mreže koje su povezane sa gutanjem, tako da sada pokušavamo da idemo korak unazad, odnosno da pokušavamo saznati zašto je pokvareno. Radićemo i sa zdravim osobama i osobama koje imaju poteškoće kako bismo saznali zašto se gutanje kvari", istakao je Sejdić.

Kazao je i kako njegov projekat traje već devet godina i da će trajati sigurno još 15 godina.

"Morate veoma dugo raditi na jednom polju da biste postigli rezultate koji nešto znače. Veoma rijetko imamo kratkotrajna istraživanja koja odmah daju rezultate", naveo je u programu televizije N1.

O zdravlju u budućnosti čovječanstva je kazao: "Sve više u zapadnim zemljama ima starijih osoba pa ćemo u narednim godinama morati biti inovativni u tome kako produžiti ljudski vijek i šta možemo uraditi da bude kvalitetan a ne samo dug život. Kada je u pitanju afrički kontinent, kod njih je problem pitke vode i oni ne stignu do toga problema starosti".

Sejdić je podijelio i očekivanja od konferencije.

"BiH ima ima jak potencijal zato što je to središte Evrope i imaće sve više fondova za istraživanje. Trenutno je problem nedostatak novaca za istraživanja. Sa druge strane imate drugu stvar - da pored nedostatka sredstava imate ozbiljne naučne radove, konkretne stvari koje su relevantne i na svjetskim poljima nauke", rekao je.

Sejdić je kazao i kako mu „Predsjednička nagrada za mlade naučnike i inženjere" otvara nova vrata koja su bila zatvorena i da je dobio nove grantove koji mu nisu bili dostupni do sada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Znam ga kad je beba bio :-)

3 0

Modričanin :-)

0 0

Dosta je Amerika ljudskog skarta pustila da joj prodaje burek i cevape, krajnje je vrijeme za ciscenje smeca, i sadadnja sa pametnim, bez kupljenih diploma na prestiznim privatnim bosnjakistanskim univerzitetima.

3 0

* Sva polja su obavezna