Sudbina Agrokora (ni)je prijetnja za posao 10.000 bh.radnika

Sudbina Agrokora (ni)je prijetnja za posao 10.000 bh.radnika Izvor: N1

Spas za Agrokor dolazi u zadnji čas. Dio dugovanja prema dobavljačima Agorokor je podmirio kreditom koji je stigao iz Sberbanke.

Time se premostila jedna dubioza. Iako u Agorokoru to opovragavaju, Ivica Todorić neće se moći dugo zadržati na čelnoj poziciji. I u konačnici riješena još jedna misterija.

Koliko Todorić duguje državi. U Agorokoru tvrde: nula kuna.

Slučaj Agrokora potresa region. U Sloveniji su dvije ruske banke u zamjenu za odobreni kredit zahtjevale kupnju 10 posto dionica Mercatora od Agrokor Investmentsa.

U BiH se špekuliše da će Agrokor uspješni Sarajevski kiseljak dati kao jamstvo za kredit ili ga prodati. Sa velikom strepnjom zbivanja prati nekoliko hiljada radnika koji su uposlenici kompanija koje su u vlastništvu Ivice Todorića.

250 prodavnica Konzuma, svrstava ovu kompaniju u jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u BiH. Prema onom što je dostpno na stranici Konzuma BiH samo ovaj lanac zapošljava preko 4.153 ljudi.

Međutim kada su u pitanju i ostale firme u vlasništvu Agrokora u BiH spominje se i cifra od 10.000 zaposlenih.

"Mi jesmo na obrisima restruktuiranja u Hrvatskoj ali sama činjenica da su to manji biznisi da imaju veoma značajan dio tržišta u BiH, znači i da će vjerovatno postojati interes da neko preuzme ovaj biznis i da se nastavi da postoji kontinuitet u poslovanju", smatra Adisa Arapović-Omerbegović, profesorica ekonomije.

Opširnije u prilogu Nerme Turić.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: agrokor

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dina

Kolinda Grabar- Kitarovic, sav svoj skromni intelektualni potencijal, koristi za mjesanje u politiku BiH i Srbije. Ta zena nema lijepe rijeci za svoje susjede. Bolje bi joj bilo da se okrene zemlji u kojoj je predsjednica. Ekonomska situacija u Hvatskoj je daleko od dobre, neofasisti neometano divljaju, "Agrokor" nije pred kolapsom, vec u kolapsu. Cini se da drzava nece vise da pokriva hostapleraj obitelji Todoric, cini se da ce veoma brzo "Sberbanka", preuzeti rukovodjenje firmom. Zao mi je nasih radnika koji rade u " Konzumu", ali se nadam da ce novi upravitelji za njih naci mjesto. Uvazena Kolinda, "Agrokor" je najveci koncern u Hrvatskoj, pa zar vam nije korisnije da se okrenete problemima svoje zemlje, umjesto da stalno blatite susjede?

2 0

Veoma mi je drago da su propali Uzeli su merkator i odmah ukinuli zelene pika kartice,prodavali ne kvalitet itd. Veoma Fino Hocemo nazad Merkator!

2 0

����

Hitno jacati Bingo samo domaće

0 1

* Sva polja su obavezna