U Srbiji stopirani udžbenici na bosanskom jeziku

U Srbiji stopirani udžbenici na bosanskom jeziku Izvor: N1

Procedura odobravanja udžbenika na bosanskom jeziku stopirana je jer istoričari ne mogu da se saglase sa prekrajanjem istorije, objavile su "Večernje novosti".

Iz Centra za razvoj i unapređenja udžbenika kažu da najveći broj udžbenika nije dobio saglasnost zbog standarda kvaliteta, a ne zbog istorijski spornih činjenica.

Autori udžbenika na bosanskom jeziku tvrde da je Povelja Kulina bana "starobosanski dokument", da je pisana bosančicom, zasebnim "bosanskim pismom", sve što se odnosi na Rašku oblast preimenovano je u Sandžak i sandžačko, a u zvanične praznike uvršten je "Dan Sandžaka", pišu "Večernje novosti".

List dodaje da je zbog tih činjenica stopirano odobravanje udžbenika za istoriju, Svet oko nas i Prirodu i društvo.

Predsjednik Bosanskog nacionalnog vijeća Esad Džudžo rekao je da su za nastavu na bosanskom jeziku nedostajala 52 udžbenika, a da je odobren samo jedan. On smatra da ovakvi udžbenici moraju biti odobreni i da je reč o "identitetskim pitanjima".

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Eleonora Vlahović, rekla je da najveći broj udžbenika nije dobio saglasnost, ne zbog istorijski spornih činjenica, već zbog propusta koji se tiču standarda kvaliteta, ishoda, zadataka, koji se zadaju djeci.

Ona dodaje da su autori dobili stručno mišljenje, a da zamerke u najvećem broju slučajeva mogu brzo i lako da se otklone i da će udžbenici biti odobreni.

"Mali broj knjiga ima zamjerke koje su sporne sa istorijskog i jezičkog stanovišta", rekla je Vlahović.

Esad Džudžo inicirao je sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Zavoda za udžbenike i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. On tvrdi da su im na 76 mjesta stavljene zamjerke koje se tiču "etničke posebnosti".

"Dijete koje uči lekciju 'Moj zavičaj' mora da zna da mu je zavičaj Sandžak, a komisija priznaje samo Rašku oblast. Postoji još tačaka sporenja, na primer da li su Bošnjaci etnička ili teritorijalna kategorija", kaže Džudžo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Srbija

Komentara 34

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

NIKOLA

I tako N1 postade klix ( na čistom BOSANSKOM )

1 0

Slučajni prolaznik

Ali biće zato autoput Sarajevo - Beograd!

3 2

Mix

Bice opet ce biti hoce Mubere Mi moje 👊🇧🇦👊

1 4

* Sva polja su obavezna