Zatvori

Selo kod Vareša krije jedan od najtajanstvenijih običaja

Selo kod Vareša krije jedan od najtajanstvenijih običaja Izvor: N1

Selo Gornja Vijaka kod Vareša krije jedan od najstarijih i najtajanstvenijih običaja u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom Balkanu. Riječ je o pokladnoj igri "Žuta žaba", za koju se smatra da traje već nekoliko stotina godina.

Jednom godišnje, u selu Gornja Vijaka, igra se pokladna igra neobičnog naziva "Žuta žaba". Ovaj splet igara i kola jedinstven je na našim prostorima, o njemu se ne zna mnogo, odakle potiče te koliko dugo traje.

"To je izuzetno stara igra. Radi se o spletu narodnih igara i kola, vrlo zanimljivih. Bilo ko sa ovih prostora, pa čak ni ljudi od 80 ili 90 godina nemaju pojma o toj igri, osim toga kako se ona igra i teksta, koji se vjerovatno i mijenjao. Mi to ne znamo. Ne znaju od kad datira. Savršeno je jasno da je to više stotina godina", rekao nam je Boško Andrić.

Muškarci i žene obučeni u narodne nošnje igraju svoj karakterističan ples oko vatre. Nakon toga, slavlje traje do tačno u ponoć, kada nastupa Čista srijeda, odnosno vrijeme korizme za sve katolike.

"Ona predstavlja običaj našeg kraja koji su donijeli naši doseljenici. To se prenosi sa koljena na koljeno, to se ne uvježbava. To igra puk, i staro i mlado. Ja igram možda od osnovne škole. Igrala su i djeca, nažalost sada sve manje. Bude mnogo ljudi, djece, žena, mladih, svih. Sad nas nema mnogo, ali se trudimo da to održimo koliko god budemo mogli", izjavila je Ivanka Peškić.

Za ovaj običaj smatra se da potiče čak iz vremena starih Slavena. Zanimljiv tekst "Žute žabe" ostao je tajanstven i samim mještanima Vijake. Tumače ga na različite načine.

"Kaže: 'Platno bijeli žuta žaba, u potoku na kamenu. Njoj dolazi rak na konju'... i dalje ide tekst... Veoma je neobičan tekst, i očigledno je da se njime nekad nešto htjelo poručiti. Svi pokazatelji kažu da je ovo područje, kada je riječ o starim Slavenima, izrazito atraktivno i daleko iznad svih na prostoru BiH", istakao je Boško Andrić.

Mještani kažu kako tradicija igranja "Žute žabe" nikada nije prekidana, ni u najtežim trenucima. I tokom Drugog svjetskog rata, žene bi se okupile i tajno igrale i pjevale ovaj, dobro uvježban, tekst.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Jova

Snohačenje Podrazumeva seks između snaje i svekra. Ovaj je običaj, koji potiče iz vremena slovenskih zajednica, bio je rasprostranjen na području Pomoravlja i u Vranju, gde se prenosio s kolena na koleno. Nastao je, reklo bi se, iz nužde, kada su se maloletni dečaci ženili odraslom devojkom pa je u tom slučaju otac, odnosno svekar, obavljao bračnu dužnost. Snohačenje je postojalo do punoletnosti sina, a često su se rađala deca kao rezultat ovog običaja. Trag ovog običaja zabeležen je u romanu “Nečista krv” Bore Stankovića.

0 1

Igralo se kolo oko vatre i za 1.maj

4 2

Bosna

Pusila se nakad dobra trava cim tako dobar tekst pjesme uz kolo.

8 1

* Sva polja su obavezna