Zatvori

Kopač: Energetska zajednica ponovo uvodi sankcije BiH

Kopač: Energetska zajednica ponovo uvodi sankcije BiH Izvor: AFP

Od 1. aprila Bosni i Hercegovini ponovo će biti uvedene sankcije, potvrdio je za BHRT direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Ovim će u pitanje biti dovedene desetine miliona eura koje su namijenjene energetskom sektoru u našoj zemlji, piše BHRT.

Kako je ranije upozorio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, radi se o sankcijama koje su već bile ukinute oktobra 2016. godine.

Sada će ponovo biti uvedene zbog toga što dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, nije ispoštovan.

Ministar Šarović rekao je kako je njegovo ministarstvo prije mjesec dana uputilo usaglašeni tekst zakona entitetskim ministrima, ali entiteti još nisu dali svoje mišljenje, zbog čega zakon ne može u parlamentarnu proceduru.

Iz Republike Srpske tvrde da zahtjev Energetske zajednice da se na nivou BiH kreira Zakon o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, predstavlja još jedan pokušaj prenosa nadležnosti.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da RS neće biti kriva za ponovno uvođenje sankcija, ukoliko do toga zaista dođe.

“Jasno smo rekli kakav je naš odnos generalno prema svemu što treba da se uokviri ili donese na nivou BiH, a to jeste da se Republika Srpska mora vidjeti u svakom dokumentu, svakoj aktivnosti koja se proizvodi ovdje, zbog toga što imamo nadležnosti za određene stvari i hoćemo da one budu prepoznate”, rekla je Cvijanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Tito

Vi ste prpoznati po stvaranju rsa pa sta vam vise treba ? To vam je dosta od toga moze te zivjeti srbija ce vas nagraditi ko i Ove iz krajine u Hrvatskoj.

2 0

Amii

Nema dalje,stvarno ste prokleti,ova vlada rs stvarno.prelazi sve granice,daj im ovo ,daj im ono,ucjenjuju kao da njima bas nist ne treba i eto mora bit kako oni kazu,sve njima nelo nest uzima otima,kamencuga koja vuce ovu drzavu na dno,ako vec nismo na dnu,a kako ih nije vise stid.kud vas potpisaše devedes pete

2 0

* Sva polja su obavezna