Obilježena 102. godišnjica Bitke na Galipolju

Obilježena 102. godišnjica Bitke na Galipolju Izvor: N1

U turskom gradu Canakkaleu danas je održana centralna ceremonija obilježavanja Bitke kod Canakkalea.

Na prepunom stadionu u ovom turskom gradu obilježena je 102. godišnjica ove bitke u kojoj je učestvovao i veliki broj vojnika iz Bosne i Hercegovine.

Na ceremoniji obilježavanja Dana šehida obratio se i predsjednik Republike Turke Recep Tayyip Erdogan koji je govorio o bici, ali i o trenutnom stanju u državi.

Erdogan je govorio o duhu Canakkalea, 15. julu i pokušaju puča te hrabrosti naroda. Dodao je „da kukavice ne mogu izgraditi spomenik“. Govorio je i uspjesima njegove partije u posljednjih 15 godina i preprekama na koje su nailazili.

On je najavio mogućnost razmatranja prijedloga o uvođenju smrtne kazne nakon 16. aprila kada je zakazan referendum o ustavnim promjenama. Govorio je i o Holandiji i dešavanjima u Evropi.

„Mi ćemo im dati najbolji odgovor 16. aprila u glasačkim kutijama i tako ćemo otvoriti put za novu pobjedu“, poručio je Erdogan.

Guverner pokrajine Canakkale kazao je da je „ovo mjesto tvrđava turske nacije koju niko ne smije da dira“.

Prema nezvaničnim podacima, kako se procjenjuje, na Galipolju je poginulo preko 130 hiljada vojnika dok je više stotina ranjeno. Na turskoj strani je, prema nekim podacima, poginulo preko 15.000 Bošnjaka.

Na poziv turskih vlasti ceremoniji je prisustvovao i zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić.

„Galipolje je epopeja Prvog svjetskog rata gdje je život dalo oko 130.000 ljudi, a između 12 i 20 hiljada Bošnjaka stradalo je u toj brobi“, kazao je Jusić bh. delegaciji novinara u Canakkaleu te dodao da je ovo dobra antiratna poruka.

Jusić je kazao da godišnjicu Bitke na Galipolju „obilježavaju i pobjednici i pobijeđeni“.

Bitka kod Cannakalea, grada na južnoj azijskoj strani Dardanela, je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju. Jedna je od najžešćih i najkrvavijih bitaka u Prvom svjetskom ratu i prema mnogim pokazateljima u historiji uopće.

Pomorska bitka koja se desila između 3. novemba 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na ovom mjestu odvijala od 25. aprila 1915. godine do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji turske i svih muslimanskih naroda.

Širom Turske danas se na različite načine obilježavaju događaji iz Prvog svjetskog rata u sjećanje na borce koji su poginuli u toj bici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Amrr

Reci to onim nevinim zrtvama koje su cetnici zapalili u 12 kuca u Visegradu i Zvorniku '43. idiote

0 6

Muslimani

su uvek bili na pogrešnoj strani tj. strani zlikovaca i ratnih zločinaca - genocidaša i u svakom ratu su bili gubitnici! Pametnim dosta da shvate i njihove današnje očigledne namere.

6 1

Imali jos sta prije sto godina da se desilo da se obiljezi i da posaljemo nekog politicara da bude prisutan . Nemoj da bi ko otisao na poslovni sajam .

3 1

* Sva polja su obavezna