Zatvori

Uvrede, tuče i gađanje jajima - kampanja sve brutalnija

Vrijeđanja, međusobne tuče aktivista, sve do napada na policiju ili gađanja jajima.. Kako kampanja za budućeg predsjednika Srbije ulazi u posljednje dvije nedjelje, incidenti sve češći.

Izvor: N1info

Od vrijeđanja i međusobne tuče aktivista, preko napada na policiju, do gađanja jajima. To je lepeza incidenata koji prate predsjedničku kampanju. Sagovorici N1 kažu da izborne tenzije nisu ništa novo, ali su saglasni da se napadi sve više sa nivoa lidera sele na nivo aktivista koji rade u njihovim štabovima.

Uz obećanja na spisak sinonima za kampanju u Srbiji definitivno su se smjestili i incidenti. Od međusobnih napada aktivista predsjedničkih kandidata do napada stranačkih aktivista na policiju.

Izborne tenzije evropski su trend, podsjeća Bojan Klačar iz CESID-a. Objašnjava da su incidenti posljedica nemoći aktivista da na terenu kanališu sukobe među liderima. Varnice između aktivista takođe su danak neiskustva većine štabova predsjedničkih kandidata.

“Možemo da očekujemo da će biti određene tenzije i tokom izbornog dana, dolaziće osporavanja. Sa jedne strane će se govoriti da imamo velike izborne nepravilnosti koje ugrožavaju proces, s druge strane će se to opovrgavati, što sve će negdje da izazove reakciju građana koji će vjerovatno svaki na svoj način u skladu sa porukama koje dobije”, očekuje Klačar.

Tako je kada je kampanja vašarište, objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković. Ne čudi ga što su akteri izborne trke pušteni sa lanca, jer podsjeća da nijedno kontrolno tijelo ne radi: od Skupštine, preko REM-a do Agencije za borbu protiv korupcije. Kaže, problem je to što dok su aktivisti u borbi za siguran glas spremni i da se potuku, suština plaća cijenu.

“Evo ja ću reći jednu vrlo nepristojnu stvar. Izbori postoje zbog građana i građanki ne zbog političkih aktera ili ne samo zbog njih. Građani i građanke bi dobili nešto nekom saznajnom moći koja bi ih opredijelila oko toga to su recimo argumentovane rasprave, dueli, sučeljavanja… Gdje su oni u ovoj kampanji? I da li će ih uopšte biti”, pita se Stojiljković.

Argumenti su za sada u sijenci kampanje, jer dominiraju incidenti. Najnoviji u Kladovu, gdje je meta jaja bio lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović. Optužbe su očekivano otišle na račun naprednjaka.

Ivan Jovanović, šef deska Blica, očekuje dalji rast tenzija. “I vidjećete kako će to iz dana u dan da bude sve jače i, hajde da kažemo, brutalnije do predizborne šutnje kada se čuvaju najteža i najbrutalnija oruđa i tada ćemo da vidimo svu besmislenost te svađe i svu brutalnost te svađe, posljednjih dana”, kaže Jovanović.

Dobra stvar je, saglasni su sagovornici N1, to što kampanja, srećom, traje kratko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

OZNA

Divljaci ko divljaci. ..

2 0

Vase Ime

Narod koji ne moze da zivi u miru. To su pokazali kroz historiju postojanja. Laz, obmane, prevare do te mjere da su i sebe ubjedili u sve to.

3 0

Neće im uspjeti ovaj put

Radikalno nazadni naprednjaci (SNS) siju strah, trepet i primitivizam po Srbiji.

2 0

* Sva polja su obavezna