Hitan sastanak dobavljača: Dijelovi Agrokora idu na prodaju?

Hitan sastanak dobavljača: Dijelovi Agrokora idu na prodaju? Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Agrokorovi prehrambeni dobavljači organizuju hitan sastanak jer žele biti uključeni u rješavanje finansijskih problema najveće hrvatske kompanije. Istodobno, sve je izvjesnije da će pojedini dijelovi Agrokora na prodaju. U Podravci ni ne skrivaju svoju namjeru da kupe Ledo, a interes postoji i za ostale Todorićeve firme.

Nakon poruke najvećeg vjerovnika Agrokora, Sberbanke, da će pronaći rješenje za koncern, oglasila se i kompanija - pozicija i opstojnost nije upitna.

''Odabrani model uskoro će biti prezentovan svim ključnim partnerima i zaposlenima. Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao nauštrb naših zaposlenika i naših dobavljača i koji će u potpunosti štititi njihove interese, a u suglasju je s našim investitorima'', poručuju iz Agrokora.

Istodobno, negoduju dobavljači. Procjena je da im Agrokor duguje 16 milijardi kuna. Zbog nelikvidnosti najveće hrvatske firme, 5 njegovih najvećih dobavljača, Podravka, Dukat, Franck, Vindija i Kraš, organizuju hitni sastanak, a mogli bi im se i drugi pridružiti.

Najveći Agrokorovi dobavljači trebali bi se sastati u ponedjeljak. Traže da se ispune i njihovi zahtjevi. Nezadovoljni su jer ih niko nije kontaktirao - ni koncern, ni investitori ni niko iz izvršne vlasti.

Iza njihovog okupljanja možda se krije i želja za preuzimanje dijelova Agrokora. Coca-Cola navodno opet iskazuje interes za kupnju Jamnice, a Podravka želi Ledo. N1 saznaje da je dug Agrokora prema Podravci 200 miliona kuna pa taj iznos, uz dodatnu kompenzaciju, žele vlasništvo nad tvornicom sladoleda. Da interes postoji potvrđuje i član Nadzornog odbora Podravke i predsjednik HGK Luka Burilović.

Ostatak priče pogledajte u prilogu reporterke N1 Katarine Brečić.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: agrokor

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

����

Mirza ti mora da su mlad

0 0

Da Bog

da sve propalo !!! 500 familija žive ko Bogovi u bivšoj Jugoslaviji , ostali fukara !!!! Zato su i razbili Jugoslaviju da bi preko noci postali faraoni !! Nikad vece raslojenosti u drustvu . Smetao im bravar da razvuljuju Jugu , pa pozurili svi da je razvale ... 37 godina kako je Joža otišao , još ne mogu da sve opljačkaju !! Kažu tamnica naroda bila , evo zato nam je sad sunce , med i mlijeko ....

22 0

Krecenje

Ma ne mogu ovi okrečiti sta je bravar napravio...

1 0

* Sva polja su obavezna