Repubblica: Uzbuna u EU zbog terorista koji dolaze s Balkana

Repubblica: Uzbuna u EU zbog terorista koji dolaze s Balkana Izvor: AFP / Arhiv

Policije i službe bezbjednosti zemalja Evropske unije su stavljene u stanje maksimalne uzbune zbog prijetnje novih terorističkih napada islamskih ekstremista koji zbog poraza napuštaju tzv. Islamsku državu u Siriji i Iraku i nastoje da "naročito preko balkanskih puteva" dopru do zapadne Evrope sa zadatkom da vrše atentate.

To piše italijanski list Repubblica koji kaže da je "Evropska unija blindirala svoje granice" naročito pošto je na aerodromu u Parizu ubijen islamski terorista koji je pokušao da ubije vojnike, policajce i putnike.

Repubblica podvlači da su sve bezbjednosne snage EU u stanju najveće predostrožnosti, uključujući posebno Italiju koja se sprema da 25. marta dočeka šefove država ili vlada EU koji se u Rimu sastaju da bi obilježili 60. godišnjicu osnivanja Unije.

Zbog gubitka teritorija, teških vojnih poraza i njihovih uporišta u Raki i Mosulu pred padom, vođe tzv. Islamske države šalju svoje saborce u Zapadnu Evropu da bi "udarili na Evropu iznutra kao zmija repom", navodi rimski dnevnik i ukazuje na to da tzv. Kalifat Islamske države širi propagandu preko interneta s porukom teroristima: "morate sijati smrt na Zapadu, ubijajte svud gdje ih nađete".

Repubblica se poziva na obavještajne izvore i kaže da je "sve više znakova da razbijeni dijelovi ekstremista iz Iraka i Sirije nastoje da se vrate u Evropu, krećući se naročito duž balkanskih puteva gdje mogu da računaju na stare i nove podrške".

"Oni sebe smatraju sljedbenicima Hidžre, svetog odlaska Muhameda iz Meke u Medinu 622. godine, koji mu je omogućio da pobjegne od neprijatelja i ponovo okupi svoje ljude", navodi se u izvještaju italijanskog dnevnika.

I, kako se dodaje, "to su borci koji ne smatraju da su doživjeli poraz i vjeruju u vjerski zadatak bez zazora, a riječ je o ratnicima prekaljenim u mjesecima rata i spremnim na sve".

Repubblica dodaje da ozbiljnu brigu i strah zadaje i činjenica da su porazi tzv. Islamske države dali novu snagu konkurentskoj islamističkoj mreži Al-kaida, čiji borci sad sve žešće djeluju u Siriji i Libiji, a bude se i skrivene ćelije Al-kaide u Evropi.

Analize obavještajnih i bezbjednosnih službi pokazuju, zaključuje rimski list, da ekstremisti kamikaze ne prezaju da, ako nemaju vatrenog oružja, posegnu za noževima, automobilima, kamionima s užasnim jedinim ciljem da ubijaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Tratex

Zna se iz Federacije i Albanije Kosova teroristi dolaze. Sve to treba potamanti.

0 0

Sana

Reklo bi se da ne dolaze "sa Balkana", nego "preko Balkana". Razlika je.

13 1

Pasha

R Sumska je sa Teroristickim aktivnostima zauzeta od 1991 ali nazalost cijeli svijet to samo posmatra, smrt fasitima !

2 3

* Sva polja su obavezna