Zvanično: Okončana nabavka pasoških knjižica u BiH

Zvanično: Okončana nabavka pasoških knjižica u BiH Izvor: N1

Danas je između Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i kompanije Mühlbauer d.o.o iz Banjaluke potpisan ugovor o nabavci pasoških knjižica, saopćeno je iz ove Agencije.

Kako se navodi u saopćenju, tako je definitivno okončan postupak nabavke i sada je sigurno da će se kontinuitet izdavanja pasoša normalno nastaviti i nakon 21. marta, do kada je na snazi sadašnji okvirni sporazum.

U pregovaračkom postupku, koji je 20. februara počeo pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, učestvovale su kompanije „Gemalto" iz Francuske, UAB „Garsu pasaulis“ iz Litvanije i „Mühlbauer d.o.o“ iz Banjaluke.

Nakon što je francuska kompanija „Gemalto“ odustala od žalbe, koju je prvobitno uložila u ovom postupku, izvršena je ocjena blagovremeno dostavljenih zahtjeva za učešće i utvrđeno da druge dvije kompanije ispunjavaju uslove za nastavak postupka.
Litvanska firma je u daljnjem toku postupka odustala od učešća jer nije mogla da ispuni tehničko-tehnološke uslove pa su pregovori provedeni sa kompanijom „Mühlbauer d.o.o“ koja je i izabrana kao najpovoljniji ponuđač.

Predmet ugovora koji je danas potpisan između IDDEEA-e i kompanije „Mühlbauer d.o.o“ iz Banjaluke je izrada i isporuka maskimalno 550.000 komada pasoških knjižica. Trajanje ugovora je 12 mjeseci, a vrijednost za navedenu količinu pasoških knjižica iznosi 10.997.415,00 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćena samo količina pasoša koja bude izrađena, što zavisi od brojapodnesenih zahtjeva kod nadležnih organa.

Okončanjem ovog postupka nabavke riješena je višemjesečna neizvjesnost oko osiguravanja pasoških knjižica za građane Bosne i Hercegovine i osiguran nastavak kontinuiteta izdavanja pasoša nakon isteka trogodišnjeg okvirnog sporazuma sa sadašnjim dobavljačem.

Prekid u izdavanju pasoša ugrozio bi osnovno pravo građana na slobodu kretanja, bilo bi narušeno povjerenje u dokumente Bosne i Hercegovine i eventualno u pitanje dovedeno održavanje bezviznog režima, a materijalna šteta koju bi pretrpjeli građani i državni budžet bila bi ogromna, navodi se u saopćenju Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: IDDEEA , pasoš

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Proton

Unosan bizniz za drzavu. Kupe po cca 20KM prodaju za 40KM. Divno. Mi smo najbogatiji narod u Evropi.

3 0

Vedad

Cuj to da BiH firma ispunjaje uslove nabavke a da neispunjavaju EU firme koje imaju jake kriterijume i standarde.e pa svasta

3 1

OZNA

E to narode navalite dok ima i bijeg iz BiH

4 1

* Sva polja su obavezna