Srednjoškolci iz Jajca opet udruženi protiv etničkih podjela

Srednjoškolci iz Jajca opet udruženi protiv etničkih podjela Izvor: Školegijum

Nakon prošlogodišnjih protesta protiv osnivanja nove škole u Jajcu, mladi u ovom bh. gradu i dalje su u odlučni u borbi protiv "dvije škole pod jednim krovom".

Naime, na redakcijsku mail adresu pristiglo je saopštenje, koje su potpisali predstavnici Vijeća učenika Srednje strukovne škole iz Jajca, a poslao ga je Nikolas Rimac, jedan od predstavnika jajačkih srednjoškolaca. 

Naime, kako stoji u saopštenju - danas zasjeda Skupština Srednjobosanskog kantona u Travniku, a jedna od tačaka dnevnog reda jeste osnivanje nove srednje škole u Jajcu. U saopštenju stoji da političari u SBK nikada nisu odustali od te ideje, odnosno etničkih podjela među studentima. 

Sjetit ćete se, prošle godine srednjoškolci u Jajcu su organizovali proteste - kojima su uspjeli prolongirati osnivanje nove škole zasnovane na etničkom principu. Rimac nam je odgovorio na telefonski poziv, te pojasnio detalje akcije kojom žele spriječiti sve podjele između jajačkih učenika, te pojasniti nam detalje borbe protiv osnivanja "etnički čiste srednje škole" u Jajcu.

Kaže, njihova bitka se nastavlja - a sada im treba pomoć kako javnosti, tako i medija.

"Mi smo neko vrijeme bili tihi, bili smo u sjeni. Mi nismo zaboravili ovo sve. Mi smo isplanirali novu taktiku i strategiju, sa više znanja i iskustva kako bi se oduprijeli svemu ovome", kazao nam je na početku razgovora.

Odabrali su ovaj trenutak da se izvši pritisak, a ovim putem žele pozvati kompletnu bh. javnost da se uključi. "Potrebno je reći da smo protiv dvije škole pod jednim krovom - jer taj sistem nikada nije dobio benefit", kazao je Rimac za N1.

"Sada smo sve isplanirali, imamo spremljeno i ovo želimo riješiti na diplomatski i konstitutvni način. Mi želimo da dobijemo smirenost, harmoniju i da se ukine taj princip dvije škole pod jednim krovom".

Imaju li podršku javnosti?

"Naši građani nas podržavaju. Ima i onih koji su za podjele, ali ne zamjerimo jer svako ima svoju priču i svoje razloge. Imamo podršku profesora, od sugrađana, učenika, omladinskih organizacija itd. Ide sve na dobro. sada smo kao zajednica građana odlučni da fenomen dvije škole pod jednim krovom ne benficira niti nas, niti bilo koga", ispričao je Rimac za N1.

Zbog čega ponovno potenciranje priče oko formiranja etnički podijeljenih škola u Jajcu?

"Ja mislim da dvije škole pod jednim krovom moguće da je uveden zbog političkih poena. Svaka stranka strateški može dobiti na taj način, žele da preko obrazovnog sistema dobiti glasove. Pa i preko nas, djece", kazao je u razgovoru za N1.

To je njima neprihvatljivo, jer: "U školama se obrazuje - a ne doprinosi politici", kazao je.

"Uz više zanja i podrške, imamo druge i rezervne planove. Biće projekata kojima ćemo pridružiti sve zainteresovane. Imamo planove kako sve uraditi i učiniti, šta u slučaju da propadne - taktički smo u dobroj poziciji, imamo sva rješenja za sve moguće probleme", kazao je na koncu razgovora jedan od predstavnika Vijeća učenika Srednje strukovne škole.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ja

Stavicno tosi ti skolovan gov.

0 3

Ja

Djeco nedajte davas rastavljaju. Netrebaju vam takvi dignitese. Istjerate to. Zagadjenje. Bog daih kazni

3 3

Djedo Kecmanovic

Jel tebi administrator neki rod?Vidim da sve sto pises objavi ili je ocaran spisateljskim umijecem....aferim.

1 0

* Sva polja su obavezna