Zatvori

Tužilaštvo BiH dobilo prijave protiv Softića i Izetbegovića

Tužilaštvo BiH dobilo prijave protiv Softića i Izetbegovića Izvor: N1

Tužilaštvo BiH zaprimilo je krivične prijave koje je podnio NDP protiv Sakiba Softića i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela realizacijom pokušaja da podnesu zahtjev za reviziju presude.

Iz NDP-a, koji je krivičnu prijavu podnio 13. marta, saopšteno je da pravni tim koji se bavio izradom tužbe smatra da postoji osnova za sumnju da je Softić svojim radnjama, bez odgovarajućeg institucionalnog ovlašćenja, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlašćenog vršenja službene radnje Krivičnog zakona Federacije BiH.

U saopštenju se navodi da pravni tim koji se bavio izradom tužbe, takođe, smatra da postoji osnov za sumnju da je Izetbegović svojim radnjama u vezi sa djelovanjem Softića, bez odgovarajućeg institucionalnog ovlašćenja, počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja Krivičnog zakonika BiH.

U NDP-u smatraju da ovo pitanje, od kada je otvoreno, ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega su se opredijelili da cijela ova situacija bude riješena pred pravosudnim organima BiH pravnim sredstvima, a ne političkim.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde službeno je objavio da je Softić još u maju 2016. godine zvanično obaviješten da on više nema status agenta BiH i da je za pokretanje revizije potrebna nova odluka Predsjedništva BiH.

Tekst prijave pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Odmah

u zatvor i jednog i drugog prevaranta i lažovčine!

6 1

Ma

Ljudi oni su zaslužili zlatni ljiljancic. Erdogan će da to proslijedi u Turskom parlamentu. Kolektivno iseljenje u Anadoliju.

3 5

Rolfo Konj

Xa xa xa xa xa xa . Neskolovani pametnjakovici ce reci ENO sda korumpirala sud i tuzliastvo. Xa xa xa xa. Čeviću procitajte pravo cojeka makar iz sfrj.

1 4

* Sva polja su obavezna