Zatvori

Zvizdić - Kern: Evropska perspektiva ostaje prioritet

Zvizdić - Kern: Evropska perspektiva ostaje prioritet Izvor: N1

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Christianom Kernom u Beču rekao je kako Bosna i Hercegovina i Austrija imaju vrlo sadržajnu ekonomsku saradnju te da se otvaraju i nove mogućnosti unapređenja tih odnosa.

"Imamo vrlo sadržajan ugovorni odnos između Bosne i Hercegovine i Austrije", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasio je kako je razgovarano da se u nastavku potpiše nekoliko sporazuma u oblasti obrazovanja, naučene i tehničke saradnje i turizma između BiH i Austrije koji će doprinijeti razmjeni znanja i iskustava.

"Naša dobra saradnja u oblasti obrazovanja traje preko 100 godina. Imamo preko 3.000 studenata iz BiH na studijima u u Austriji što stvara i otvara nove kapacitete odnosa i saradnje", naveo je Zvizdić.

Istakao je kako je austrijskog kancelara informisao o situaciji u BiH i Zapadnom Balkanu, a posebno nakon prošlosedmičnog samita Zapadnog Balkana koji se održao u Sarajevu, koji je bio prvi regionalni skup koji se održao na tim prostorima ikada.

"To pokazuje spremnost da razgovaramo i kreiramo zajedniče projekte za zajedničku budućnost. Razgovarali smo o ekonomskoj saradnji i prosperitet Zapadnog Balkana, kroz realizaciju transportne, infrastrukturne i energetske povezanosti. To se prvenstveno odnosi na izgradnju puteva, autoputeva, kao i pomoć i učešće u važnim projektima. Stabilnost i mir su najvažniji na Balkanu. To je preduvjet za ekonomski razvoj. Kada imamo taj segment stvara se mogućnost za valorizaciju, odnosno otvaranje ekonomskog prostora od 20 miliona ljudi. Područje Zapadnog Balkana je bogato hidro potencijalima, ima mogućnosti za razvoj poljoprivrede kao i prostora za saradnju u brojnim industrijskim sektorima. Također, Zapadni Balkan je proglašen jednim od najboljih turističkih regiona u Evropi i svijetu", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da su mir i stabilnost sinonim za evropske integracije, odnosno evropske integracije znače mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Zvizdić se zahvalio austrijskom kancelaru, odnosno Austriji na izuzetnom odnosu kao velikim zagovornicima evropske perspektive Zapadnog Balkana.

"Ta perspektiva mora ostati živa. Dobro je da su vrata otvorena i za BiH i Zapadni Balkan. Evropska perskepktiva je najmanji zajednički sadržilac za Zapadni Balkan preko koje je moguće razvijati i unapređivati odnose", naglasio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je austrijskog kancelara u BiH u okviru čije bi se posjete Sarajevu trebalo potpisati nekoliko važnih sporazuma između BiH i Austrije.

"To je prilika da kancelar posjeti BiH i Sarajevo koji gaje višedecenijske odnose sa Austrijom. Zahvaljujemo se Austriji na nastojanju i prioriotetu da BiH pomogne na putu ka evropskim integracijama", poručio je Zvizdić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bjezanija u EU prioritet

1 0

Individualna ili kolektivna?

0 0

* Sva polja su obavezna