Zakazano ročište za početak suđenja Vikiću i drugima

Zakazano ročište za početak suđenja Vikiću i drugima Izvor: N1

Ročište za početak suđenja u "slučaju Veliki park“, predmetu u kojem su optuženi bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, kao i pripadnici jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice - Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, zakazano je za 21. 3. - potvrđeno je u Sudu BiH

Optuženi u ovom predmetu terete se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Naime, Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava, sudjelovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA u Sarajevu na lokalitetu Velikog parka.

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzmu nužne i razumne mjere da učinitelji krivičnog djela budu sankcionirani.

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Obrazovani

"PONESI ZASTAVU DRAGANE" ! Sramotno od države da PRAVIM PATRIOTIMA NAŠE JEDNE I JEDINE BiH sudi radi navodno ratnih zločina. Kad su bili "topovsko meso" bili su "vam dobri".Jedno nemojte nikada zaboraviti da nije bilo ovakvih boraca ..... da li bi BiH postojala. Vi koji o tome sad odlučujete " gdje ste bili ? Naravno nigdje! A sada uživate u svemu što su vam borci ARMIJE BiH omogućili . Fuj gadovi ! PONESI ZASTAVU DRAGANE VIKIĆU!!

4 4

Djedo Kecmanovic

Ako si ubijao za drzavu i ako si bio za cjelovitu Bih nevin si .To ce potvrditi i u Hagu sertifikatom o nevinosti...Ne moze heroj biti zlocinac,ma kakvi.....

2 3

Mirza

Vikic moze, da hoce, dok si rek'o "dlan o dlan" skupiti oko sebe RAJU...i to PRAVU raju... Velika sramota za ono sto se zove Tuzilastvo BiH... Mozda je vrijeme da sada dodju na red opet Divjak i raja kao njih dvojica... Nista ne bi bilo cudno u drzavi koja u svom Ustavu nema nista sto je distancira od fasizma!!!

4 3

* Sva polja su obavezna