Novi imovinski kartoni načelnika sarajevskih općina

Novi imovinski kartoni načelnika sarajevskih općina Izvor: N1

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je bazu „Imovina političara“ dopunio novim podacima iz 27 imovinskih kartona načelnika, vijećnika i odbornika izabranih na Lokalnim izborima 2016. godine, saopćeno je iz CIN-a.

Kako se navodi, oni su nakon dodjele mandata imali obavezu da Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (BiH) dostave imovinske kartone s podacima o vlastitim i primanjima njihovih supružnika, imovini koju posjeduju, zaduženjima i obavezama.

Ovi podaci već nekoliko godina nisu javni i lako dostupni građanima. Centralna izborna komisija BiH (CIK) je 2012. godine sa svoje internet stranice povukla imovinske kartone, nakon što je Sud BiH donio odluku da se njihovom objavom krši Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH. Od tada novinari CIN-a prepisuju podatke iz kartona i objavljuju ih na stranici Imovina političara, smatrajući da javnost ima pravo uvida u imovinu političara i članova njihovih porodica. U objavljenim kartonima su izbrisani njihovi potpisi i adrese stanovanja, dok su svi ostali podaci dostupni.

CIN je sada svoju bazu dopunio imovinskim kartonima načelnika sarajevskih općina Novi Grad, Stari Grad i Novo Sarajevo: Semira Efendića, Ibrahima Hadžibajrića i Nedžada Koldže, kao i načelnika Ilidže i Trnova, Senaida Memića i Ibre Berila. Objavljeni su i imovinske kartoni načelnika Bugojna Hasana Ajkunića, načelnika Ljubuškog Nevenka Barbarića, načelnika Sokoca Milovana Cicka Bjelice, načelnika Konjica Emira Bubala, načelnika Gračanice Nusreta Helića, načelnika Novog Travnika Refika Lende, načelnika Cazina Nermina Ogreševića, načelnika Prnjavora Darka Tomaša i načelnika Čapljine Smiljana Vidića.

Bazu je dopunjena i novim podacima iz imovinskih kartona gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića, gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića te gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. U bazu se sada nalaze i novi imovinski kartoni Elvire Abdić-Jelenović, vijećnice iz Velike Kladuše i Nenada Samardžije, odbornika u Sokocu.

Objavljeni su i imovinski kartoni političara kojima je oktobru 2016. godine istekao mandat. To su bivši gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović, bivši gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Ažurirane imovinske kartone potražite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: CIN , sarajevo

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

sa

Koja je svrha ovakvih kartona gdje su podaci dati od strane političara ili stranke? Za jednog od navedenih političara se priča da je vlasnik AMKO komerc i suvlasnik HEPOK-a, naravno da o tome nema ništa u kartonu. Posebna je priča njihovo obrazovanje. Bilo bi interesantno prebrojati političare koji su završili fakultete u Kiseljaku, Gradiški, Travniku isl. Pretpostavljam da su to oni koji u CV navode da imaju fakultet, ali ne i gdje i kad su ga završili.

0 0

Ovde Ja

A gdje je GENERAL Ajnađić, ili se ne smije objaviti zato što vrijedi kao 10 drugih?

3 0

mirko

Za trojicu iz RS , siguran sam stoprocentno da ti kartoni nisu tačni, jer imaju imovinu u drugoj državi, a da im objave tačan imovinski karton, prije bi bili u zatvoru nego na funkcijama gradonačelnika. Ne sumnjam da je i u drugim slučajevima slično .

6 0

* Sva polja su obavezna