"HVO je bila jedina multietnička vojna formacija u BiH"

"HVO je bila jedina multietnička vojna formacija u BiH" Izvor: RUTERS/ Ray Stubblebine

Jadranko Prlić i petorica političkih ili vojnih čelnika tzv. Herceg-Bosne, narednih dana imaju priliku tokom žalbenog postupka predočiti sve ono za šta sumnjaju da je pogriješilo Pretresno vijeće Haškog suda tokom prvostepenog postupka.

Žalbenom vijeću se danas obraćao sam Prlić i njegova odbrana.

Tzv. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nikada nije bila država, niti je to htjela postati, kazao je Jadranko Prlić, osuđeni bivši predsjednik Vlade ove organizacije.

Udruženi zločinački poduhvat je bespredmetna kvalifikacija. HVO je bila jedina multietnička vojna formacija, tvrdi Prlić.

Odluka vrhovnih struktura Herceg-Bosne od sredine januara '93., kojom je pripadnicima Armije RBiH postavljen ultimatum, da se pokore HVO,a koji su ovi odbili, nakon čega su krenuli napadi HVO-a na Gornji Vakuf, kasnije Jablanicu, sela Sovići i Doljani, Prlić tvrdi da nikada nije stupila na snagu.

Prethodno je predložen Vans-Ovenog plan kojim bi Hrvati svakako dobili određene teritorije na upravljanje, te da je protjerivanje i ubijanje u tom kontekstu besmislica, tvrdi Prlić.

"Vijeće je potpuno zanemarilo privremeni karakter Hrvatske zajednice i njeno djelovanje isključivo unutar BiH što je važno za procjenu zločinačkog poduhvata, naime temeljni akt definira HVO je privremeno tijelo koje će svoje ovlasti obavljati do momenta uspostave redovite vlasti i uprave. privremeni karakter naznačen je ne samo u svakom aktu jeste uredba a ne zakon", kazao je Prlić.

S druge strane, Tužilaštvo, odgovara, kako je prvostepeni postupak jasno pokazao razmjere zločina, i namjere čelnih ljudi tzv. Herceg-Bosne. Njihov odnos s vrhovnim strukturama Hrvatske. Brojne izjave Franje Tuđmana, među kojima i ona da se mora zadržati trajno uprava u Herceg-Bosni, jer je u teritorijalnom smislu, od vitalnog interesa za Hrvatsku.

Izvor: N1

Upravo su čelnici Herceg-Bosne Vens-Ovenov plan i iskoristili kao alibi za etničko čišćenje. Prije HVO-a samo u Stocu je živjelo više od 8 hiljada Bošnjaka, nakon operacija, nijedan.

"Istoga dana kada su Petković i Pušić bili u Sovićima i Doljanima i radili na tome da se muslimansko stanovništvo premjesti i ukolni iz tih sela Prlić i Boban su se sastali također 5. maja s predstavnicima humanitarne organizacije i od njih zatražili da im pomognu da Hrvate iz Srednje Bosne premjeste u Mostar, a Bošnjake iz Mostara da premjeste u Srednju Bosnu ta organizacija je odbila da učestvuje u onome što su oni, citiram, nazvali stvaranjem etnički homogenih zona", smatra Douglas Stringer, tužilac Haškog tužilaštva. 

Prlić se požalio i kako je Pretresno vijeće uzelo u razmatranje samo pet sastanaka koje je vrh tzv. Herceg-Bosne imao s čelnim funkionerima Hrvatske, u prvom redu Franjom Tuđmanom, kazavši kako to nije dovoljno da je cilj bio pripajanje terotiorija BiH drugoj državi, a pogotovo ne za kvalifikaciju UZP-a. Tužilaštvo je odgovorilo, kako Sud nije ulazio u broj, nego sadržaj sastanaka.

"Danas svi govore samo hvalospjeve, i desnica i ljevica, o politici Franje Tuđmana, politici koja je stvorila Hrvatsku, ali niko ne govori o tamnim stranama te politike, i to bi mogao, ako se potvrdi, biti priličan šok za ovdašnju javnost", istakao je Anto Nobilo, hrvatski advokat.

Inače, 2013. Prlić i prestalih pet političkih i vojnih čelnika tzv. Herceg-Bosne, odnosno HVO-a, osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora. Na teret im je stavljeno između ostalog, da su u okviru UZP-a počinili: progone, ubistva, deportacije, nehumana djela, zločine protiv čovječnosti, seksualno zlostavljanje, uništavanje, te oduzimanje imovine, razaranje gradova i sela, institucija kulture i vjere, grubo kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pod okriljem tzv. Herceg-Bosne otvoreni su brojni logori kroz koje je prošlo više od 50 hiljada nehrvata. Počinjeni su najteži zločini, podsjećamo na Ahmiće i Stupni dol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 50

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

ARMIJA BIH

takozvani.HVO NIJE VOJNA FORMACIJA VEGO UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT

0 0

LJILJAN

ŠTA SI ZINUO MAJM.... JEDAN

6 2

Mrzi mrznju!!

Hrvatsko vijece obmane!!!

13 2

* Sva polja su obavezna