Porodice žrtava politike HZ HB i dalje vjeruju u pravdu

Porodice žrtava politike HZ HB i dalje vjeruju u pravdu Izvor: N1

S velikim zanimanjem i pažnjom žalbeni postupak u vezi s prvostepenom presudom u slučaju Prlić i drugi prate porodice žrtava i bivši logoraši HVO-a. Evocirajući uspomene na težak period vjeruju i nadu u pravdu ne gube.

Mustafa Dizdar nerado se prisjeća 1993. godine kada je uhapšen i odveden u bivšu Koštanu bolnicu u Stocu, bolnicu koja je sve do maja 1993. godine pružala medicinsku pomoć osobama koje su imale koštana oboljenja. Potom je služila za zatvaranje i mučenje Bošnjaka. Mustafa nam priča kako je tu s drugim logorašima premlaćivan, usljed čega je određen broj i preminuo.

"Oni su mene kao pojedinca izvodili ovdje na ovaj zid, okrenutim leđima prema njima, rukama i nogama raširenim i onda su mlatili pendrecima, raznim predmetima. Ne znam čime više jer nisam smio da gledam, nisam se smio okrenuti, a muzika je bila uključena radi zgrada ovdje da se ne bi čuli naši krikovi. To je bilo strašno mučenje", otkrio je Mustafa Dizdar, bivši logoraš.

Iz Koštane bolnice logoraši su odvođeni u druge logore na području Hercegovine. Tako je Dizdar s ostalima prebačen u logor Dretelj. Psihološke torture tamo su, kaže bile nastavljene.

"Prvi momenat mog dolaska bilo je sječenje moga uha i stomaka koji je bio razrezan nožem, letvama bukovim su nas bili do besvijesti", dodao je.

U njegovom prisustvu ubijen je 27-godišnji Emir Repak. Njegova majka Šaćira suznih očiju priča nam o njegovoj nesretnoj sudbini. No ipak ne prestaje vjerovati u pravdu. Presuda, kaže, mora biti donesena u skladu sa dokazima koji postoje.

"Ako bude pravde i ako taj sud radi po pravdi onda očekujemo da ih kazne još većom kaznom nego što su ih kaznili", kazala je Šaćira Repak, majka ubijenog logoraša. 

Kroz logore HVO-a koji su bili formirani u tzv. Herceg-Bosni, prema podacima Udruženja logoraša Mostara, prošlo je od 10 do 15 hiljada Mostaraca. A samo na Heliodriomu bilo je njih oko 8.000, te se još traga za posmrtnim ostacima blizu 700 ubijenih logoraša.

"Ta 'piramida' koja je vršila planiranje, koordinaciju, organizaciju ne mogu snositi svu odgovornost za dešavanja šta se dešavalo na nižim nivoima. To su bili pojedinci koji su radili, koji je imao zadatak da maltretira, da muči, da ubija...Dakle i te pojedince treba uključiti u proces i da se jednom izađe s istinom", poručio je Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

Posljedice logorskih tortura i Safet i Mustafa osjećaju i danas, no vjeru i nadu u pravdu ne gube očekuju da će Haški tribunal imati razumijevanja i ispravno odlučiti u pogledu zločina počinjenih u Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Amii

@B..konzum ima problema,agrocor godinama nista ne placa,republika hrvatska nicim nema dosljednu poliitiku sankcioniranja onih koji ne placaju uredno,gore je stanje nego kod nas.republika hrvatska vodi katasrofalnu finasijsku politiku,prijeti im scenarij grcke,iako su administrativno bolje uredjeni kao drzava od nas,uredno naplate i zrak,ali isto im to sve ode u zrak.vise nemaju sta da izvuku iz hercegovine

1 0

zevs

zivotinje ustaske Pravda mora biti zadovoljena.treba sud pokrenuti na ciscenju zlocinaca nad nasim muslimanima.te cerge mafijaske nece se moci nigddje sakriti.pa i sad sumske zvjeri reze ko psi lutalice vjesaju trasparente sa ustaskim znakom i podrzavaju zlocince u hagu.covica treba sto prije staviti Iza resetaka pa nek onda laje na nasu suverenu domovinu.smrt fasizmu sloboda narodu.

11 3

Amii

_životinje!pa zar se taj siledzija nijedan nije osudio,ili makar negdje neko nekad ga nasao nalupao ko vola u kupusu,smrad,psihopate i bolesnici i gdje su sad,zbrisali junaci fuj,nikad se ne zna kad ce nekad necije dijete osvetiyi svog oca ili.obrnuto,ne zna se to nikad

14 3

* Sva polja su obavezna