Nastavlja se štrajk glađu radnika Željeznica RS-a

Nastavlja se štrajk glađu radnika Željeznica RS-a Izvor: N1

Dvanaest radnika Željeznica RS-a nastavlja štrajk glađu, a prugu u Banjoj Luci pod blakadom već četiri sata drži oko 100 radnika tog preduzeća.

Uprava Željenica RS-a je danas usplatila naknade za po dva topla obroka i prijevoz, ali predsjednik Sindikata sobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin ističe da oni traže isplatu februarske plaće, što je uvjet da prekinu štrajk glađu.

"Prvi naš zahtjev je bio isplata plaće. Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a ne znam za druge kolege, koji su došli samoinicijativno", rekao je Marin.

Ponovio je da traže isplatu februarske plaće sa svim naknadama, jer su i ranije kasnile i nisu uplaćeni doprinosi, dok su iz menadžemnta obećavali uplati naredne sedmice.

Marin je rekao da traže da se plaće i ostala materijalna davanja isplaćuju redovno, u skladu s zakonom.

"Radnici su ostali bez sredstava za život. Nemaju novac za odlazak na posao, niti šta da jedu", tvrdi.

Uprava radnicima Željeznica RS-a duguje naknade za 14 toplih obroka i 11 prijevoza, te regres, a plaću za januar su dobili 3. marta, na dan protesta u Doboju.

Radnici koji drže pod blokadom prugu u Banjoj Luci tvrde da će tu ostati cijelu noć, bez obzira što blokiraju putnički i teretni saobraćaj, jer tvrde da su u lošoj materijalnoj situaciji i da im kasne isplate zaređenog.

Duguju im se i isplate po osnovu sudskih presuda, koje su dobili, jer uprava ni ranije nije uplaćivala naknade uz plaću.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović pozvao je danas radnike Željeznica RS-a da prekinu štrajk glađu.

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje riješavati pitanje restrukturiranja Željeznica RS-a, istakao je da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.

Pozvao je na razgovore o problemima u tom javnom preduzeću, ističući da nije dobro da radnici ugrožavaju zdravlje štrajkom glađu.

"Rješenje za Željeznice RS-a je na tragu onoga što preporučuje i Svjetska banka", kazao je Kasipović novinarima u Banjoj Luci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Željeznice RS

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Vase Ime

Za Mileta je jedino rs Banja Luka i nista vise vjerujte. Kreni od Doboja prema Bosanskom brodu na kojem god dijelu stanes mozes komotno snimit ponovo film "Ovo malo duse". Gola bijeda da veca ne moze biti...

0 0

T

Mile kaze da je RS bolja I moraju vjerovat ovi zeljeznicari njih pakuju ovi iz Sarajeva sramota

4 2

Cuj

Al je bitno širiti propagandu da je RS bolji entitet 😆😆

1 2

* Sva polja su obavezna