Kordić: Imamo jedan zajednički jezik

Kordić: Imamo jedan zajednički jezik Izvor: N1

Gošća Pressinga na N1 televiziji bila je lingvistica Snježana Kordić koja je govorila o Deklaraciji o zajedničkom jeziku u regiji.

"Ako nas dvoje razgovaramo i razumijemo se bez prevodioca, jasno je da imamo zajednički jezik. Svaki dan, razgovor između Srba, Hrvata i Bošnjaka je dokaz da se radi o istom jeziku. U medijima je plasirana lažna priča da se radi o različitim jezicima", kazala je Kordić.

Dodala je da je cilj Deklaracije da ukaže da postoji zajednički jezik.

"Prva i glavna stvar jeste da četiri različita naroda imaju zajednički jezik. Nacija, narod i jezik se ne podudaraju. To je poznata stvar. Pogledajte Austrijance. Zaseban narod sa različitim interesima, govore njemački jezik", istakla je Kordić i dodala:

"U Deklaraciji naziv jezika nije tema. Deklaracija se ne bavi time, niti predlaže naziv. Naziv jezika je jedna stvar, a jezik je druga stvar. Deklaracija se fokusira na to da imamo zajednički jezik. Svi dokazi i naša komunikacija pokazuju da imamo zajednički jezik".

snjezana kordic Izvor: N1

Kazala je da naziv jezika nije toliko bitan, kada još nije raščišćeno da li imamo jedan jezik ili ne.

"Čemu pričati o nazivu jezika ako nismo raščistili da li je to jedan jezik ili nije. Mi smo primjer policentričnog jezika, kakvi su njemački, francuski, engleski i mnogi. Jedino je čudno što mi to ne želimo javno da kažemo i iznesemo tu opštu istinu. Postoje narodi, države, nacije i niko to ne dovodi u pitanje".

Izvor: YouTube / N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 55

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

4 službena jezika

Informativno : Za vreme vladavine velikog vezira Mehmed Paše Sokolovića (brat mu je bio Patrijarh Srpske pravoslavne crkve) u osmanlijskom carstvu su bila u upotrebi 4 SLUŽBENA jezika : turski za glavnu administraciju u Carigradu, jermenski za istok, arapski za jug i srpski za zapadni deo carstva !!

0 0

Borko

To je pleonazam..Ako je zajednicki ,onda je jedan..

0 0

Više varijanti jednog jezika

Borko, u pravu si, samo još dodaj da je taj JEDAN jezik srpski , sa više varijanti u upotrebi !!

1 1

* Sva polja su obavezna