NASA Space App Challenge po prvi put stiže u BiH

NASA Space App Challenge po prvi put stiže u BiH Izvor: NASA/JPL-Caltech

Po prvi put Bosna i Hercegovina kao zemlja učestvovat će na NASA Space Apps Challenge događaju, koji ujedinjuje istraživače, naučnike i kolaboracioniste koji kreiraju inovativna rješenja za globalne probleme.

Ovogodišnji NASA Space Challenge održat će se u Tuzli, 29. i 30. aprila na lokaciji Kuća plamena mira, a događaj podržavaju i Art&Science Association Laboratorium, Astronomsko društvo Polaris.

NASA je ove godine 28. marta najavila App Challenge za 2017. godinu, a pozivaju studente, naučnike, programere, tech entuzijaste, dizajnere, inžinjere i sve ostale da učestvuju u savladavanju izazova s kojima se svijet suočava danas.

Zadatak je jednostavan: Sakupiti ljude različitih zanimanja i pozadina, izabrati izazov i registrovati se za događaj koji se ove godine po prvi put dešava u BiH, odnosno u Tuzli.

Na događaj, popularni Hacakathon će doći kreativci sa više od 160 lokacija na svijetu, a u fokusu će biti pet izazova.

1. Zemlja i mi
NASA Earth Science koristi letjelice i svemirsku opremu da bi iz izraka i svemira vršila mjerenja koja nam pomažu da opišemo, razumijemo i predvidimo promjenjivost Zemljinog sistema i smjer u kojem se on kreće, a sve to u svrhu istraživanja ali i konkretnih primjena. Ova planeta naše je jedino stnanište, i ona, zajedno sa svim svojim fenomenima poput klime i vremenskih prilika kao i prirodnih resursa poput šuma i okeana , utiče na sve aspekte našeg života. NASA Earth Science podaci i proizvodi omogućavaju nam da razumijemo našu planetu i način na koji ona reaguje na promjene, bilo prirodne ili one uzrokovane od ljudi, što nam pomaže da budemo upućeniji kada donosimo odluke koje nam poboljšavaju život.

Izazov u ovoj kategoriji biće korištenje NASA Earth Science podataka zajedno sa sociološkim i ekonomskim podacima da bi se stvorilo novo razumijevanje odnosa čovjeka sa njegovim okruženjem.

2. Planetarni bluz
Budući da voda čini otprilike 60% naše tjelesne mase i pokriva 70% Zemljine površine, NASA je, prirodno, veoma zainteresovana za nju. To je posebno bitno sada kada tragamo za vodom i životom na drugim planetama, ali istovremeno pokušavamo udovoljiti sve većoj potrebi za friškom vodom na Zemlji. NASA Earth Science podaci i proizvodi pomažu nam da što bolje rukovodimo kvalitetom i količinom vode, kao i da lakše predviđamo procese u njenom globalnom ciklusu.

U ovoj kategoriji izazov će biti analiziranje i vizualiziranje NASA-inih podataka o hidrosferi (površinske i podzemne vode) i kriosferi (morski led i ledene površine).

Izvor: Facebook

3. Upozorenje, opasnost!
Prirodne katastrofe poput požara, zemljotresa i klizišta svake godine odnose ljudske živote širom svijeta. Uz sve to, neke od prirodnih pojava donose povećan rizik od smrti zbog izloženosti opasnim hemikalijama i zagađivačima, kao i širenje zaraznih bolesti. NASA nam svojim posmatranjem Zemlje omogućava da lakše razumijemo i predvidimo ove prijetnje, a to nam dodatno pomaže da se za njih pripremimo.

Izazov u ovoj kategoriji biće analiziranje NASA-inih podataka da bi se pomoglo u praćenju prirodnih katastrofa i pojava koje donose zdravstveni rizik, kao i procjena njihovih uticaja na život i imovinu ljudi.

4. Naše ekološko susjedstvo
NASA traga za životom na drugim planetama što nam ujedno pomaže i da bolje razumijemo život na Zemlji. Osamnaest naučnih misija u Zemljinoj orbiti otkrivaju nam podatke o okruženju i vrstama koje čine naše ekološko susjedstvo i pomažu nam da lakše odgovorimo na pitanja o našoj biosferi.

Izazov u ovoj kategoriji biće korištenje NASA Earth Science podataka zbog proučavanja ekoloških sistema i traženje rješenja za lakše shvatanje života na Zemlji.

5. Zamislite i stvorite!
Pokušaj da dopremo do najdaljih svemirskih prostranstava i shvatanje misterija naše planete ne bi bilo moguće bez istraživača i njihovog dosjetljivog i kreativnog duha! NASA Earth Science usmjerava maštu naučnika, inženjera i pripovjedača poput VAS da bi riješila izazove sa kojima se susrećemo na Zemlji.

Izazov u ovoj kategoriji biće kreativno tumačenje NASA Earth Science podataka i stvaranje novih načina na koje možemo iskusiti NASA Earth Science podatke i tehnologije.

Dodatne informacije o događaju pronađite na zvaničnim Facebook eventu, koji se nalazi na OVOM linku, ili na stranici Space App Challenge.

Za N1 je iz organizacije potvrđeno da će uskoro u javnosti izaći sa saopštenjem, u kojem će se naći sve informacije o ovogodišnjem događaju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna