Hartmann ispričala kako je uhapšena za vrijeme rata u BiH

Hartmann ispričala kako je uhapšena za vrijeme rata u BiH Izvor: N1

Ekskluzivna gošća Pressinga je novinarka, književnica i bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florence Hartmann.

Hartmann je u emisiji ispričala kako je zadržana u blizini Konjević Polja, za vrijeme rata u BiH. 

"Nakon pada Cerske u istočnoj Bosni, dan uoči pada Konjević Polja sam uspjela da stignem do zadnje pozicije VRS pred Konjević Poljem. Tada sam uhapšena i odvezena u fabriku duž Drine u Karakaju gdje je bio štab zvorničke brigade kojom je komandovao Vinko Pandurević. Zadržani smo tamo u sali sa desetoricom specijalaca u crnim odijelima. Nas dvije novinarke smo okrenuli situaciju i ispitivali smo njih. Vidjeli smo da su iz Srbije i Crne Gore, bila su 72. Padobranska brigada. To je vojska Jugoslavije i to je direktno prisustvo na teritoriji BiH. Pandurević nam je kazao da nemamo važeću novinarsku dozvolu i na zidu njegove kancelarije na prvom spratu bio je uokviren Kur'an sa krvlju, a na zidu su bile mape i plan za napad na Srebrenicu. Ta ista mapa se iskoristila jer sam je vidjela kasnije u istraživačkoj kancelariji u Haagu. Nismo bili u zatvoru, bili smo u štabu. Utrpali su nas u auto i odvezli nas na most kako se ne bismo vratili. Nismo bili u zatvoru, ali smo bili lišeni slobode. Prvi put kada sam nosila lisice u životu bilo je u Haagu", ispričala je Hartmann.

Izvor: YouTube / N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

John Dou

Koja mašta "kuran zaliven krvlju uokviren na zidu"! Jbt ovo ne bi ni holivudskim producentima padalo na pamet. Služba za poslove sa strancima bi podhitno one koji šire mržnju, huškaju narode i šire medunacionalnu mržnju trebala protjerati iz BiH.

10 0

Misk

Srpski zlocinci ce biti mitoloska srpska prica o njihovim "uspjesima"

1 4

Mrzi mrznju!!

Nebi nista bolje prosla ni fa te zarobila neka druga vojska

5 0

* Sva polja su obavezna