Skaka za N1: Sarajlije će se uskoro provozati žičarom

Skaka za N1: Sarajlije će se uskoro provozati žičarom Izvor: N1

Danas je i 6. april - Dan grada Sarajeva. Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka bio je gost N1 televizije u okviru programa Novi dan, gdje je govorio o značaju današnjeg datuma.

06. aprila 1945. godine, "zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota - Srba, Muslimana i Hrvata" oslobođeno je Sarajevo. Na ovaj isti dan, 06. aprila 1994. godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. I ponovo je oslobođeno. 6. april je dan kada se sjećamo osnivača grada Sarajeva Isa Beg Isakovića, dana kada Sarajevo obilježava 555 rođendan i dan svog oslobođenja.

"Analizirajući tu temu, smatram da nije dovoljno istražena. Mlađe generacije ne znaju šta je simbolika datuma. Mi ćemo krajem godine organizovati veliki okruigli stol, gdje će prisustvovati historičari iz regije i gdje će se analizirati značaj 6. aprila", kazao je Skaka za N1.

Smatra da je svaki od tri pomenuta datuma jednako bitan, a za gledaoce N1 televizije kazao je da će današnja proslava biti nešto neuobičajenija u odnosu na protekle.

"Pozivam građane da ovaj dan provedu sa nama. Želja Gradske uprave je da izađemo iz klasičnih okvira slavlja. Pozivam građane da u 12:00 sati na Baščaršiji popijemo kafu i razmijenimo mišljenja", kazao je Skaka.

On je na mjestu gradonačelnika Sarajeva ukupno 60 dana. Kazao je da je to kratak rok da bi se analiziralo sve.

"Ima dosta otvorenih pitanja, ljudi se žale na razne stvari, očekuju odgovore", istakao je.

Šestoaprilsku nagradu ove godine dobit će Dino Merlin. Skaka kaže da je to čovjek kojeg je Sarajevo kreiralo i lansiralo u evropsku zvijezdu.

"Siguran sam da mu laska priznanje. Svi ostali koji će dobiti ovu nagradu - zasluženo je. Priznanje Počasni građanin Sarajeva, najveće priznanje nekome ko nije iz BiH ove godine ide Edmondu Offermanu, koji je na putu da postane pravi Sarajlija", izjavio je Skaka.

"Sinoć sam ga i zezao, onog trenutka kada je izabrao Sarajku za suprugu postao je sarajevski zet. Večeras to i verifikuje", našalio se Skaka.

Sinoć je Skaka sa Offermanom razgovarao i na temu sarajevske/trebevićke žičare, čiji je Offerman glavni finansijer.

"Uvijek koristim priliku da mu se zahvalim na donaciji. Otklonjene su administrativne prepreke, i jako brzo ćemo se provozati žičarom". Datum nije želio otkrivati, jer bi se mediji "držali toga", ali će kako je kazao to biti uskoro. "Moja silna želja je da to bude brzo, a građani će sve vidjeti uskoro".

Putujući kroz pobratimske gradove, Skaka je primijetio posebnu dimenziju Sarajeva, koja ga - "iznova oduševi".

Sarajevo svakako ima i svoje probleme - kako je kazao, a insistirat će na njihovom rješavanju pogotovo kada je o čistoći riječ. Utvrdio je da ovlasti gradonačelnika trebaju biti veće, no - sada je to stvar političkog ustrojstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Fasizam

Pa vi svi što ste komentarisali ko da ste išli zajedno u školu sa doticnim. Vi ste glasaci :-O

0 0

Sarajevo grad

Koju skolu ti zavrsi, jadove nepismeni?

1 0

GROF

Kako je uopšte ovaj anonimus postao gradonačelnik? Šta je on to postigao u svom i polupismenom životu , šta je značajno uradio za ovaj grad pa da dobije tako važnu funkciju? Gori su oni što su ga izabrali, bez imalo mozga! Samo u sarajevu je to moguće. Svašta i ne mogu se načuditi.

2 0

* Sva polja su obavezna