"Sarajevo u sebi čuva i potvrđuje jedinstvo u različitosti"

"Sarajevo u sebi čuva i potvrđuje jedinstvo u različitosti" Izvor: FENA/Almir Razić

Grad Sarajevo danas slavi svoj rođendan, 555 godina od osnivanja grada, 72 godine od oslobađanja grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu te 25 godina od početka opsade. Ovaj grad niko i nikada nije pokorio i nikada neće.

U gradskoj Vijećnici je tim povodom večeras održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a dobrodošlicu gostima, zvaničnicima Grada, Federacije i Bosne i Hercegovine, kulturno-vjerskim, akademskim ličnostima, te diplomatskom koru u BiH poželio je predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je podsjetio da prije 555 godina utemeljitelj Sarajeva Gazi Isa-bega Ishaković, u svojoj vakufnami iz 1462. godine, svjedoči o postojanju grada. 

"Nastao je tako jedan grad koji u sebi sabire, čuva i potvrđuje mogućnost jedinstva različitosti. Sarajevo je kroz svoju historiju bilo na mnogim kušnjama koje su testirale spremnost njegovih građana da podnesu velike žrtve kako bi sačuvali svoje principe", kazao je gradonačelnik Skaka.

Naglasio je da je sudbina ovog Grada često bila takva da se morao suprotstavljati sili i zločinu, te da je ovo prilika da se podsjeti na 6. april 1992. godine koji ovdje svi još dobro pamte. Tada su građani ovoga grada, istakao je on, isto kao i 6. aprila 1941. sami i zaboravljeni, stali u odbranu ovog Grada.

"Kao i mnogo puta prije odbranilo je Sarajevo sebe i svoju ljudskost, a tome svjedoči činjenica da ovdje žive jedni pored drugih, ali i jedni s drugima muslimani, pravoslavci, katolici, Jevreji i drugi", naveo je Skaka.

Ako čovječanstvo traga za odgovorima kako prevazići civilizacijske i kulturološke razlike, Skaka je naglasio da je u tom smislu Sarajevo svjetionik i pokazatelj da je to moguće dostići.

Istakao je da biti na čelu glavnog grada predstavlja veliku obavezu i posebnu čast, te da predstoji zadatak stvaranja ambijenta koji će privući investitore i vratiti Sarajevu reputaciju privrednog centra.

"To znači da moramo biti spremni na najbolji način odgovoriti na potrebe naših građana, očuvati naše naslijeđe, ali istodobno se prilagođavati modernim globalnim tokovima", zaključio je gradonačelnik Skaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Aha

Tako je. To sto govoris je potvrdio zadnji popis stanovistva. Nek je i grad dobio svog memica.. sad ce sve da bude ko ilidža

0 0

Don

O kakvoj različitosti je rječ?! Od arapa mozda po boji kože?! Haha

2 0

BOSNA

SARAJEVO SRETAN TI RODENDAN. PONOSNI GRADE MOJE SARAJEVO.VOLIMO TE SARAJEVO LJUBAVI NASA. ZIVJELO NASE MULTIETNICKO SARAJEVO.SVI GRADOVI U NASOJ DOMOVINI SU LIJEPI ALI TI SI NEKAKO POSEBNO I CAROBNO SARAJEVO.GDJE GOD PUTOVALI UVJEK JE SARAJEVO U NASIM SRCIMA.SARAJEVO NAS JE PONOS .SVE SU STRANE ZEMLJE LIJEPE AL U NJIMA NEMA SARAJEVA.

0 2

* Sva polja su obavezna