I ekstremna ljevica osumnjičena za napad na Borussiju

I ekstremna ljevica osumnjičena za napad na Borussiju Izvor: Reuters/Kai Pfaffenbach Livepic

U slučaju napada na autobus s igračima Borussije Dortmunda policija, osim moguće terorističke pozadine, istražuje i ekstremno lijeve političke motive, javljaju u srijedu njemački mediji.

U jednom pismu, koje se na internetu pojavilo nedugo nakon napada, navodi se kako napad nije uperen protiv igrača nego protiv autobusa „kao simbola politike Borussije Dortmund“ koja se, kako se navodi, ne ograđuje dovoljno od fanova s radikalno desnom pozadinom.

U pismu, koje istražitelji pripisuju ekstremno lijevim snagama, Borussija Dortmund se optužuje da godinama dopušta pristup stadionu osobama s „rasističkim, nacističkim i desno-populističkim svjetonazorima“ umjesto da se obrate „lokalnim antifašistima“ za savjet kako da se „ovakav svjetonazor“ ukloni sa stadiona.

Policija je u i ovom slučaju oprezna s ocjenama, jednako kao što je to i u slučaju drugog pisma, pronađenog u blizini mjesta eksplozije, a koje navodi na to da bi počinitelji mogli pripadati islamističkoj sceni.

„Trenutno se istraga vodi u svim smjerovima. Postoji mnogo razloga za skepsu kada je riječ o pismima u kojima se preuzima odgovornost“, rekao je za Der Spiegel jedan djelatnik ministarstva unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Fake news agency N1-CNN

Zna se da su muslimani tj. da se ponovo radi o islamističkom terorizmu!

0 1

Mirsad

Ima pasa osim Sarova ne tvrdi nikad ništa unaprijed jer ni policija još nije sigurna ko je pocinilac a ti odmah po Muslimanima.

0 0

* Sva polja su obavezna