NASA potvrdila: Saturnov mjesec bi mogao biti izvor života

NASA potvrdila: Saturnov mjesec bi mogao biti izvor života Izvor: REUITERS

Novo istraživanje NASA-e koje se odnosilo na Saturnov mjesec Enceladus kaže da tu postoji mogućnost vanzemaljskog života. Otkriće je uslijedilo usljed istraživanja okeanskih svjetova u našem solarnom sistemu.

NASA-ini naučnici su detektovali hidrogen/vodik iz hidrotermalnih otvora u ledu perjanice Saturnovog mjeseca, a uslovi tu nalažu da bi mogli na koncu odvesti do života.

To je trenutno jedino mjesto osim Zemlje, za koje naučnici smatraju da mogu naći (ili su našli) direktne dokaze mogućeg života, a to otkrića su došli uz pomoć Hubble Space teleskopa. 

Tokom pres konferencije, Chris Glein izn Cassini INMS je iskazao uvjerenje da hidrogen proizvodi hemijska reakcija između tople okeanske vode i kamenja.

Taj Saturnov mjesec ima resurse neophodne za život - međutim, ono što je upitno jeste koliko vremena je potrebno da bi tu život evoluirao.

Hubble teleskop je u međuvremenu pronašao i niz vodenih bazena okolo Jupiterovog ledenog mjeseca Europa. NASA tvrdi da su slične izvore pronašli i 2014. i 2016. na toj lokaciji.

Od ranije je poznato da NASA-ina svemirska misija Europa Clipper će biti lansirana 2020. godine, a cilj joj je pronaći život van Zemlje, a posjetit će i Enceladus sa najnaprednijom opremom i tehnologijom koju imaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: NASA , saturn

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

ado

logicki je da postoji zivot i na drugim nebeskim tijelima i na drugim mjestima u svemiru dokaz za to smo mi ljudi biljke i zivotinje koje nastanjujemo planetu zemlju jer ako nas ima onda mora biti i ostalih gore ili dole lijevo ili desno posto je svemir beskonacan jedno me samo zanima sta ce reci vjerski poglavari kada se to i otkrije jer u bibliji pise da je bog samo zivot na zemlji stvorio i nigdje vise i to od gline napravio kazu covjeka tacnije dvoje adama i evu pa posle njih poceo da pravi sve ostalo od mrava do kita a dinodsaurusi mu se nisu svidjeli pa ih je kazu potamanio

2 1

Jugosloven

ne ispirajte narodu mozak molim vas !

0 3

Ravno Do Mora

Ovim lažima nema kraja...

0 3

* Sva polja su obavezna