Google prati vaše kretanje, evo kako to isključiti

Google prati vaše kretanje, evo kako to isključiti Izvor: Balkan Android

Ukoliko ne bilježite baš svaki trenutak i svaki minut na društvenim mrežama, verovatno ne znate šta ste radili 16. aprila 2015. godine ili u kom restoranu ste večerali 29. novembra 2016.

Međutim, sve su šanse da Google zna ove podatke. Location History je funkcija smeštena u korisnikovom Google nalogu, a oni koji su zabrinuti za svoju sigurnost trebalo bi da je isključe.

Location History je upravo ono što i naziv funkcije govori – komprehensivni istorijat lokacija koje je korisnik posjetio, a koje su praćene uz pomoć GPS-a na telefonu, godinama unazad. Kada kreirate Google nalog ili dobijete novi telefon, servis će vas najverovatnije pitati da aktivirate i Google Location History.

Oni koji su zabrinuti za svoju sigurnost i praćenje lokacija od strane vještačke inteligencije, a ne žele da u potpunosti deaktiviraju Location History, mogu se odlučiti na gašenje specifičnih unosa u Timeline-u.

Izvor: Screenshot

Ovo mogu biti individualna putovanja ili posjete, ili više dana za koje ne želite da Google zna.

Funkciju je moguće i u potpunosti deaktivirati: Samo pritisnite “pause” u lijevom donjem uglu Timeline-a na desktopu i držite ga ugašenog, ili deaktivirajte funkciju u podešavanjima telefona. Tu je i opcija brisanja kompletnog historijata svake lokacije koju ste ikada posjetili.

Izvor: N1

Treba napomenuti da blokiranje Google Location History funkcije neće spriječiti Google da pristupa podacima za lociranje kada je to servisu potrebno ili kada Google servis tome želi da pristupi, prenosi Balkan Android. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sajo

Haha nemoj te biti smjesni! Niko nezna Gdje smo mi i Kuda idemo! Ma zna svak da smo otisli u PM

5 1

MISK

Evo me u r...... nadji te me.

3 0

Amir

Ja sam u mirovini i treba te zznati gdje sam jer ako me otmu rusi ili ameri vi cete pomoci da me nadju.

0 0

* Sva polja su obavezna