Ogromna ljubav: Znate li da postoji Ferrari FAN Club u BiH

BiH ima svoj Ferrari F1 FAN Club. Klub sa 50-ak aktivnih članova iz cijele BiH, raznih profesija uskoro planira i inicirati obnovu jednog parka za djecu koji bi nazvali po Michaelu Schumacheru. Ove godine i obilježavaju 70 godina Ferrarija.

Izvor: N1

Tim povodom gosti Novog dana bili su Mladen Josipović-Enzo, Predrag Puharić i Rašid Zolota.

Josipović je rekao kako ovaj klub postoji od 2000. godine.

Fan klub u svom članstvu broji oko 50 aktivnih članova iz cijele teritorije BiH uz aktivne članove.

Zvanično je registrovan kod Ministarstva pravde BiH i nedavno ga je priznala Svjetska zajednica navijača Ferrari tima.

"Pod njihovim okriljem ima oko 40 država, a neke države imaju i po dva fan kluba. Mi smo jedini u regiji pod njihovim okriljem s kojima smo u kontaktu dugi niz godina. Tražili su ogromnu dokumentaciju i prije nekoliko mjeseci su nas priznali", komentarisao je Josipović u studiju N1.

O ljubavi prema Ferrariju, Zolota je kazao kako se ona događa i da se ne proizvodi.

"Ljubav počinje od Schumachera. U Ferrariju su usavršili aerodinamiku, koristili su zakone fizike i Ferrari ide po principu obrnuto od aviona i to su oni doveli do savršenstva", rekao je Zolota.

"Nijedna sezona nije prošla bez Ferrarija - to je konstanta čitavog sporta. Planiramo ovih godina otići na stazu da probamo", istakao je Puharić.

O važnosti za BiH da pripada ovoj zajednici, Josipović je rekao: "Da ostvarimo dugi kontakt tako da bismo u budućnosti imali saradnju da pomognemo nekoj organizaciji za djecu u BiH. Moje mišljenje je mišljenje većine ljudi da odvojimo djecu od ulice, da ih odgojimo u sportskom duhu".

Ferrari tim je i po rezultatima u natjecanju najuspješniji tim svih vremena - 16 titula kao tim i 15 vozačkih titula, a posebno su u ovom klubu, pored državljana BiH, emotivno vezani za Michaela Schumachera, koji je prijatelj naše države.

"Michael je ne samo sedmerostruki svjetski šampion, već i veliki čovjek i kad je pitanje BiH, ali i cunami u Aziji kada nije žalio vremena ni sredstava da pomogne. Želimo obnoviti jedan park za djecu i nazvati ga po njemu", istakao je Josipović.

O mogućnosti da bh. državljanin bude u timu Ferrarija, Josipović je naveo: "Čitavu godinu je otvoren konkurs i u Ferrariju imaju akademiju gdje svi mladi mogu da se prijave".

"Jedno vrijeme je Ferrari imao jednu virtuelnu vozačku akademiju kada su dva vozača iz BiH prošla prvi krug, nakon čega su otišli u Njemačku, no međutim skup je to sport i treba jako puno prakse i vježbanja", naglasio je Puharić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna