Ko će imati prvenstvo prolaza?

Ko će imati prvenstvo prolaza? Izvor: N1

S velikom pažnjom pratiće se sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH i to zbog glasanja o Zakonu o akcizama, no na dnevnom redu naći će se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač zastupnik SBB-a Damir Arnaut.

U najkraćem, parlamentarci odlučuju da li vozila političara imaju prvenstvo prolaza nad vozilima hitne pomoći?

Preticanje vozila pod pratnjom na dvije pune linije svakodnevna su pojava na bh. prometnicama. Da je kojim slučajem preticao vozilo hitne pomoći ili vatrogasno vozilo, ne bio kažnjen, a evo i zašto...

"Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini propisano je da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionere različitih nivoa vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila".

No zastupnik SBB-a Damir Arnaut želi da se ova odredba u zakonu promijeni.

"Pošto je ovo neprihvatljivo, a i suludo, jer ugrožava živote građana i njihovu sigurnost, a moj prijedlog zakona je da se to doslovno promijeni za 180 stepeni. Dakle, da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad svim ostalim vozilima, uključujući, to se eksplicitno navodi vozila nad pratnojm", poručio je Arnaut.

A vozila pod policijskom pratnjom i pravo na korištenje vozila pod pratnjom ima ukupno 31 dužnosnik na državnoj i entitetskoj razini.

Stručnjak za promet Osman Lindov pak smatra kako izmjene ovog zakon neće mnogo doprinijeti u spašavanju ljudskih života. Poručuje - treba se i može se mnogo više uraditi u sigurnosti u prometu.

Više detalja ima Zvonko Komšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 18

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Tica

Kome je uopšte moglo da padne na pamet ovo pitanje? Ako prođe zakon da politički otpad ima prednost nad spašavanjem nečijeg života, onda treba nastaviti do kraja paljevine iz Februara 2014!

4 0

Pirce

Ukinuti privilegije svim političarima a naročito luda vožnja sa rotacijom. Ono kako oni voze ili ih voze predstavlja pokušaj ubojstva na cesti.

3 0

Bingo

Obavezno političari moraju imati prednost pa zaboga oni uništavaju ljudske živote. Onaj ko ih spašava nek' čeka jer nije u agendi spašavanje.

0 1

* Sva polja su obavezna