Zatvori

Sparkasse Bank prezentovala rezultate poslovanja u 2016.

Sparkasse Bank prezentovala rezultate poslovanja u 2016. Izvor: Sparkasse

Sparkasse Bank je danas u svom sarajevskom sjedištu prezentovala rezultate poslovanja u 2016. godini, uz osvrt na makroekonomske pokazatelje i ostvarenja bankarskog sektora.

„Sparkasse Bank je i u 2016. bila jedan od najaktivnijih kreditora u bankarskom sektoru, što potvrđuje naš kreditni rast od 6,1% za koji je bilo potrebno plasirati 533 miliona KM kreditnog novca. Shodno tome, kreditni portfolij banke je povećan na 934 miliona KM, a aktiva na skoro 1,2 milijarde KM", kazali su iz Sparkasse Bank.

"Povećanje rasta štednje stanovništva u našoj banci od oko 10% je potvrda da građani BiH prepoznaju Sparkasse Bank kao stabilnog i pouzdanog partnera", naveli su.

"Povećali smo broj uposlenih na 521, investirali u širenje mreže bankomata, radili na unapređenju infrastrukture naše poslovne mreže te implementirali najsavremenije elektronske servise i bankarske prakse. Naša dinamična tržišna aktivnost i rast svih ključnih pokazatelja poslovanja su rezultirali ostvarenjem dobiti od 18,6 miliona KM te se 2016. može okarakterisati kao najuspješnija poslovna godina Sparkasse Bank do sada“, izjavio je generalni direktor Sparkasse Bank Sanel Kusturica.

Prema njegovim riječima, Sparkasse Banke je sa matičnom grupacijom Erste i Sparkasse Austrija odlučna u reinvestiranju dobiti u domaću ekonomiju, te je ostvarena dobit 2016. usmjerena u povećanje kapitala od 13,4%. „Upravo ova strategija, uz visok nivo stabilnosti, nam omogućava da intenzivnom kreditnom aktivnošću podržavamo privredu i građane BiH“.

Intenzivirano kreditiranje preduzeća, rast predvodili plasmani srednjem i malom biznisu te krediti za investicije

Izvršni direktor Sparkasse Bank Nedim Alihodžić, iznio je podatak da je Sparkasse Bank u 2016. intenzivirala kreditiranje privrede.

„Rast kredita pravnim licima predvođen je upravo kreditima srednjem i malom biznisu koji su povećani za 5,6%, od čega su krediti za investicije rasli i preko 30%. Prema pravnim licima smo u 2016. usmjerili oko 380 miliona KM kreditnog novca, što čini preko 70% ukupnih plasmana Sparkasse Bank u prošloj godini i potvrđuje našu spremnost da budemo aktivan partner privrednicima i podržimo privredni rast. Imamo izuzetno pozitivna iskustva sa angažmanom kreditnih linija EBRD-a za investicije u podizanje konkurentnosti malog i srednjeg biznisa. Posljednja kreditna linija koju smo realizirali je generisala preko 300 novih radnih mjesta u finansiranim preduzećima te im omogućila značajno unapređenje poslovanja. Stoga smo u 2016. potpisali novi aranžman sa EBRD-om i plasirali liniju od 8 miliona Eura, koja će preduzećima donijeti i grantove u ukupnom iznosu od 1,2 miliona Eura“, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: sparkasse banka

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna