Vukelić o krizi u Agrokoru i crnim posljedicama po BiH

Vukelić o krizi u Agrokoru i crnim posljedicama po BiH Izvor: N1

Današnji ministarski sastanak u Beogradu, ali i temu Agrokor, u Danu uživo analizirali smo sa Sinišom Vukelićem, novinarom i urednikom portala Capital.ba.

Na pitanje kako ocjenjuje današnji sastanak u Beogradu je rekao kako nekoliko donesenih zaključaka izgledaju dosta konkretno, da se došlo do zaključka da se formira zajednički tim, ali da osim razmjene informacija, još ne znamo tačno šta će se raditi i koliko može da se uradi.

"U BiH je sve u nadležnosti entiteta RS i FBiH, a danas nije bilo predstavnika entiteta na tom sastanku. Dobro je da su na današnjem sastanku tražili sastanak sa predstavnicima Hrvatske i da se podjednako tretiraju dobavljači van Hrvatske. Nismo vidjeli konkretno šta će preduzeti ukoliko počne dolaziti do odljeva kapitala iz BiH ili Srbije prema Hrvatskoj. Nismo vidjeli ni jedan konkretan podatak - da li su nadležne institucije posjetile kompanije koje posluju i koje su u sastavu Agrokora, da vidimo koliko su one opterećene, da li leži tu opasnost. Mislim da ovo neće uliti povjerenje dobavljačima", rekao je Vukelić.

Vukelić je za N1 komentarisao i da li su bh. vlasti reagovale na pravi način u ovom slučaju.

"Mislim da je tu Savjet ministara poprilično reagovao ali ne dovoljno. Konkretni potezi su izostali, odnosno takvi da se ne bismo našli u situaciji kao što se desila u kompaniji Tuš. U BiH vlada ozbiljno nepovjerenje i strah šta će se desiti. Još uvijek nema poteza koji može reći da će dobavljači reći OK, nastavićemo poslovati sa njima", naveo je.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da ga Konzum ne zanima. Na pitanje treba li ga zanimati je rekao da treba i da je to bila izuzetno površna i loša poruka svim zaposlenima, ne samo u Konzumu već i dobavljačima.

"U Banjaluci bi oko 300 radnika moglo ostati bez posla u Konzumu, ali i veliki broj dobavljača poput Vitinke, Vitaminke, Nektara, strahuju šta će biti sa njima. Mislim da su vlasti RS najslabije reagovale, potpuno je izostala njihova reakcija. Dodik je rekao da je to spekulativna kompanija, a premijerka da čeka inpute od privredne komore. Do sada se javilo 20-ak dobavljača koji potražuju od nekoliko hiljada do 2 miliona maraka. Privredna komora traži od vlade dogovor da sjednu i razgovaraju koje će hitne mjere poduzeti da spriječe najgori scenario", istakao je Vukelić u Danu uživo.

"U BiH oko 6000 radnika radi u Agrokorovim firmama. Za sada dobijaju redovne plate. Prema mojim izvorima, svi koji su radili u Konzumu su imali povlašten položaj kod banaka, zdravstvene knjižice su ovjeravane samo na mjesec dana, a ranije je to bilo na tri. Radnici su dobili i pismo od uprave gdje ih se uvjerava da će sve biti uredu. No, ovo što se dešava neće osjetiti samo radnici i zaposleni, tu će osjetiti čitav sektor. Kad se 6000 ljudi, koji su u trgovačkoj branši, nađe na ulici, oni će početi da se zapošljavaju u drugim trgovinama pa će trgovine nuditi i manje plate", dodao je.

Na pitanje kako se može zaštititi domaće tržište od finansijske krize u Agrokoru je odgovorio: "Moraju se dogovoriti mjere sa privrednom komorom, dobavljačima, inspekcijske službe moraju kontrolisati poslovanje. Mislim da nadležni organi u BiH nisu bili tako uspješni u tome. Ukoliko matična kompanija u Hrvatskoj bude razradila plan da se povuče, mislim da neće biti prepreka našem zakonodavstvu da to i učine".

O tome šta bi za bh. privredu značilo da Agrokor dođe u situaciju da ne može da otplaćuje svoje dugove dobavljačima i kreditorima je rekao da bi se točak zaustavio.

"Nova uprava pokušava da kontroliše, ali dobavljači bi bili u lošem položaju. Ipak, najgore bi bilo malih dobavljačima. Malim kompanijama dugovanje od 50 do 200 ili 300 hiljada je ogromno i oni mogu samo staviti ključ u bravu. Mnogi dobavljači će ostati bez plasmana na tržištu. Ukoliko ipak sve prođe uredu za par godina, Agrokor im neće zaboraviti i sigurno se neće vratiti na rafe u prodavnicima u skorije vrijeme, a i građani će osjetiti jer će možda ostati bez svojih trgovina. Također, veliki trgovački centri su gasili male trgovačke radnje i ukoliko se ugase, oni neće imati gdje da se snabdijevanju s robom", komentarisao je.

Pojedini kažu da se iz dana u dan pojavljuju kontradiktorne informacije o situaciji u Agrokoru za koje smatraju da su plasirane po potrebi određenih interesnih grupa.

"Kada neko propada, uvijek imate raznih interesnih lobija - može biti konkurencija, potencijalni kupci iz sastava Agrokora koji čekaju da počnu čerupati Agrokor koji je kao ranjena životinja, ali i veliki interes drugih trgovačkih centara i mislim da je to moguće ali spekulacije se uvijek javljaju jer nema dovoljno zvaničnih informacija. Vrijeme će pokazati i to veoma brzo da li je ovaj balon probušen ili pukao", naglasio je Vukelić za N1.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna