Ističe rok tajnosti sa "najveće obmane 20. vijeka"

Ističe rok tajnosti sa "najveće obmane 20. vijeka" Izvor: Reuters/NASA

Ove godine ističe rok oznake tajnosti koji je Nasa ustanovila za sadržaj koji je dopremljen sa Mjeseca sa leta njihovog tima u kosmičkom brodu "Apollo 11" 1969. godine, a za koji je rasprostranjena teorija da je lažan i da su svi snimci napravljeni na Zemlji.

"Amerikanci ništa nikome nisu dali. Nikakav sadržaj zemljišta sa Mjeseca nisu pokazali", napominje viši naučni saradnik na Fizičkom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov" Vitalij Novik.

On smatra da bi naučna zajednica trebalo da se obrati Nasi, da se zatraži da se taj sadržaj istraži, ali je izrazio sumnju da će se to dogoditi.

U emisiji "Posskriptum s Aleksejem Puškovim", u kojoj je bilo riječi o rasprostranjenoj teoriji da Amerikanci nisu bili na Mjesecu, na pitanje zašto su Amerikanci krenuli u tako veliko falsifikovanje, britanski izdavač žurnala "Nexus" Marcus Allen kaže da je to zbog toga što su Rusi bili ispred Amerikanaca cijelu deceniju.

"Rusi su imali prvi satelit u kosmosu, prvog čovjeka u kosmosu, prvu ženu u kosmosu, prvi izlazak u otvoreni kosmos, prvi uređaj na Mjesecu, prve uređaje na Veneri i Marsu. Amerika ne može sebi da dozvoli da bude u nečemu druga i nisu imali drugog izbora", kaže Allen.

U emisiji "Posskriptum" napominje se da je prema ovoj teoriji, snimak o letu Amerikanaca na Mjesec napravljen na Zemlji, tačnije na Havajskim ostrvima, te da se stalno pojavljuje sve više dokaza o ovoj najvećoj obmani 20 vijeka.

Stručnjaci ističu da Amerika nije imala ni tehničkih mogućnosti da otpremi svoje kosmonaute na Mjesec. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: NASA , mjesec

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

edo

N1, daj se malo uozbiljite.Ovo vam je pogresan pravac.

1 0

Let 3

Saradnik na fizickom fakultetu? Na fizickom fakultetu?

0 0

Srbi su bili prvi na mjesecu

A Mujo kuje konja po mjesecu.

5 0

* Sva polja su obavezna