Tači: Svi Albanci u jednoj državi ako se vrata EU zatvore

Tači: Svi Albanci u jednoj državi ako se vrata EU zatvore Izvor: Fonet/AP

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da ukoliko Evropska unija (EU) "zatvori vrata" Kosovu, "svi Albanci regiona živjeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu".

Tači je ovo izjavio dan pošto je premijer Albanije Edi Rama izjavio da bi moglo doći do ujedinjenja Kosova i Albanije ukoliko izblijedi evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Ne želeći da komentariše tuđe izjave, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da Evropska unija nema nikakvu viziju za Kosovo i Zapadni Balkan, niti da predvodi njihovu integraciju ili proširenje zemljama Zapadnog Balkana.

"Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu. Prema tome, blokada Evropske unije prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje koje su i u suprotnosti s našom aktuelnom posvećenošću evrointegracijama", rekao je Tači.

Kaže da ako se nastavi taj zastoj EU i nejasan pristup, onda će svaka zemlja da donese odluku o svojoj sigurnoj budućnosti "koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi".

„Građani Kosova koji streme evroatlanskim integracija i multietničkoj državi, frustrirani su Evropskom unijom zbog blokade, kazni i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza“, rekao je on.

Kosovski predsjednik je istakao da je Kosovu, koje je ispunilo sve potrebne kriterijume, nepravedno postavljen uslov ratifikacije demarkacije granice s Crnom Gorom, i dodao da taj uslov nije imala nijedna druga država.

Kosovo i dalje nije dobilo viznu liberalizaciju i jedina je zemlja Zapadnog Balkana čiji građani i dalje ne mogu da putuju bez viza u EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 20

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

ado

sta planiras sa buregdjija i slasticara po bosni i hercegovini jel i kod tebe kao kod sloba gdje i jedan srbin zivi to je srbija

4 0

Mirsad

VljZe Kažeš da ja učim istoriju ucijo sam ja ali ne od Srpski istoričara jer oni me ne inspirišu sa svojim spisima koji su pisali samo za svoj narod sreća pa su i drugi pisali i zabilježili

1 2

VljZe

samo ti uci jarane....jos si ti zelen

3 0

* Sva polja su obavezna