Božo Vrećo za N1: Sevdalinka je moja glavna iskopina

Božo Vrećo, interpretator i autor sevdalinki kojeg je "New York Times" opisao kao čovjeka anđeoskog glasa, održaće 10. maja koncert na Kolarcu u Beogradu. Na koncertu će pjevati tradicionalne i autorske sevdalinke u koje je, kako kaže, pretočio svoje emotivne ožiljke i učinio ih lijekom za sebe i druge.

Izvor: N1

Božo Vrećo popunio je prazninu od oko 30 godina ne stvaranja sevdalinki u Bosni i Hercegovini. Objašnjava da je bilo pokušaja i prije njega, ali da su svi oni pali u vodu jer su bili spojeni sa drugim žanrovima, najčešće turbo-folkom za šta kaže da je lakrdija.

"Ta mitologija u sevdalinci, patina i tragedija, bili su nužni i iz mene je izletjela, bila je spontana, ni komercijalna ni osmišljena", rekao je Vrećo gostujući u Novom danu na N1.

Inspiraciju za svoj rad pronalazi u dobrim ljduima, jer smatra da svijet i dalje postoji zahvaljujući dobrim ljudima.

Božo Vrećo je po obrazovanju magistar arheologije, a osim muzikom bavi se i slikanjem, kao i njegova majka. Kaže da je arheologija bila pravi način i kontinuirani proces u sevdah.

Emotivne ožiljke pretočio sam u pjesme, i na taj način one su postale pravi lijek i za mene i za druge koji se slično osjećaju.

"Sve ono arheološko čega sam se dotakao pomoglo je sa sevdahom. Napravio sam datoteku svega onoga što sevdah jeste. Međutim, poprilično je sve usmjereno ka muzici. Sevdah je moja glavna iskopina", rekao je Vrećo.

Za majku kaže da je njegova glavna muza kojoj posvećuje knjige i koncerte.

"Ona je stamena, ona je Crnogorka. Rano sam ostao bez oca i ona je peuzela tu dvostruku ulogu", kaže Vrećo.

Veliku pažnju javnosti privukao je kada je izašao iz predstave Koštana prije njenog premijernog prikazivanja u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu. Božo kaže da u toj predstavi više nije bilo ni Bore Stankovića, ali ni najboljeg doprinosa samog reditelja Kokana Mladenovića.

Ipak, ističe da nije zbog toga odustao od projekta već iz zdravstvenih razloga, što je potkrijepio i ljekarskom dokumentacijom.,

"Odustao sam jer smo se konstantno svađali. Predstava je iscrpljivala i bila je sumorna u odnosu kako sam očekivao da će biti mnogo slobodnija. Smatrao sam da sam izabran zbog toga da bi Koštana bila simbol slobode i svega onoga što ja jesam", objašnjava gost Novog dana.

Dodaje da će u buduće njegovo angažovanje u pozorišnim projektima biti vezano isključivo za pravljenje muzike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Jasna

Sjajna osoba, sjajan intervju, radujem se koncertu na Kolarcu.

9 2

Baš je ovaj Božo pravi vrećo!

3 11

* Sva polja su obavezna