Šta je Bingo obećao radnicima Dite?

Šta je Bingo obećao radnicima Dite? Izvor: N1

Godine borbe, štrajkova, dežuranja pred kapijom i rada u stečaju radnika u tuzlanskoj "Diti", dobile su epilog. Fabriku je kupio "Bingo" koji će hemijskoj industriji u Tuzli pokušati vratiti stari sjaj.

U „Diti“ bračni par Pekarić iz Tuzle radi više od tri decenije. Od fabrike i svojih radnih mjesta nisu odustajali nikada, a dok se nisu vratili za radne mašine, preživljavali su na druge načine.

"Nemam riječi. Radili smo sve i svašta, šta god je trebalo, ko god nas je zvao. Išla sam, radila tuđe stanove, čistila, na pijaci prodavala polovnu robu, unosili ugalj...Samo da preživimo ja, muž i dijete. Uglavnom smo uspjeli sada", kazala je Izeta Pekarić, radnica Fabrike deterdženata „Dita“ Tuzla.

"Dita" radi dvije godine u stečaju, bezuspješno je prošla sedam krugova prodaje. Slobodnom pogodbom "Bingo" ju je okupio za oko osam miliona maraka, a hipotekari su se odrekli 90 posto imovine u korist fabrike.

"Znači, zadržavanje 75 uposlenika, uvezivanje kompletnog staža, zadržavanje branše, nastavak proizvodnje i po starom Zakonu o stečaju, osam plata u prvom isplatnom redu", otkrio je Dževad Mehmedović, sindikat radnike Fabrike deterdženata „Dita“ Tuzla.

Više detalja ima Nataša Tadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Tagovi: Bingo , Dita

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna