Bračni par Izetbegović bez komentara

Bračni par Izetbegović bez komentara Izvor: N1

U nadležnim institucijama i dalje zid šutnje – da li je direktorka Kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović, inače supruga člana državnog Predsjedništva Bakira Izetbegovića, imala pravo koristiti službeni automobil ove institucije. Državni ministar bezbjednosti tvrdi da nije. Bračni par Izetbegović još je bez komentara.

“Nepotrebna zloupotreba” - tako je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine okarakterisao put Sebije Izetbegović kao direktorke zdravstvene institucije službenim vozilom Predsjedništva BiH. Članovi porodica štićenih ličnosti na to nemaju pravo, a sve je propisao Savjet ministara BiH – tvrdi Mektić.

“I zaista mi nije jasno da najodgovorniji funkcioneri, nosioci najviših funkcija državnih, političkih, kako kod hoćete - na jedan tako primitivan način zloupotrebljavaju svoj položaj", kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Dileme nema - da direktorka Izetbegović spada u osobe kojima je određena zaštita vozilo Predsjedništva BiH kojim je putovala u Tuzlu morala je pratiti policijska pratnja nadležne agencije.

"To bi podrazumijevalo policijsku pratnju, a na bazi procjena u ovom slučaju SIPA-e i OSA-e. Što u ovom konkretnom slučaju nije bilo tako? Trebaju se izjasniti da li ima ili nema, ja zaista ne znam, to moraju kazati policijske institucije na nivou države Bosne i Hercegovine", poručio je Sadik Ahmetović, bivši ministar bezbjednosti BiH.

"Mogu da navedem da u tom vozilu i na njenom službenom putu do Tuzle nije bilo pripadnika policije, odnosno Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH", dodao je Mektić.

Nepoznanica je kada će se javnosti obratiti Sebija Izetbegović, njen suprug, Klinički centar Sarajevo, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a ni nadležne službe državnog Predsjedništva o svom pravilniku načina korištenja službenih vozila. No, stiže prva rekacija iz SDA.

Izvor: N1

"Ipak, ovdje se ne radi o nekom odlasku na pijacu gospođe Izetbegović sa ovim službenim autom, radi se o jednoj zvaničnoj posjeti koja je u okviru njenog redovnog posla. Da li su postojali neki sigurnosni razlozi da to tako bude, ja to zaista ne znam, mogu s time špekulisati. O tome će vjerovatno najbolje izjašnjenje dati sama gospođa Izetbegović ili gospodin Bakir Izetbegović", kazao je Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Kako saznajemo, krajem prošle godine 27 osoba na državnom nivou imale su službenu pratnju. Fizičku i tehničku zaštitu 24 časa na dan. Podatak o njihovim imenima je tajan, a poražavajuća je informacija da nadležni na upit N1 nisu mogli utvrditi prosječnu visinu troškova zaštite.

"To je događaj koji potvrđuje pravilo njihovog ponašanja – država to sam ja, državno auto je sasvim logično moje lično auto i još jedna potvrda ogromne bahatosti u obnašanju javne funkcije. Ta famozna Škoda i posljedice koje će uslijediti nakon toga mora biti pouka svima onima koji sebe poistovjećuju sa državom", objasnio je Saša Magazinović, SDP BIH.

Prema Uputstvu iz 2005. članovi Predsjedništva imaju po četiri policijska službenika. Uobičajeno su u pratnji tri vozila. Mogu biti i četiri, a u slučaju saznanja o konkretnom ugrožavanju bezbjednosti vrlo važne ličnosti u pratnji može biti, čak, devet vozila. Troškovi nepoznati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 16

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

SARAJEVO

SAMO IM JE KRIVO STO TI NEMOGU NACI MAHANE.TI SI SEBIJA PRVA DAMA NASE RBIH PA NEK OVI ZLI LJUDI CRKNU PUKNU.VOLIMO TE SEBIJA IZETBEGOVIC STO SI SPOSOBNA NA KLICKOM CENTRU I STO SI DOVELA U RED TU KLINIKU I STO TAMO NEMA VISE NERADA I KORUPCIJE.SVE STO SI DOSAD URADILA JE SAMO ZA POHVALU.

1 5

SARAJ

DRUGI PUT NAM POKAZITE RADONCICEVU I COVICEVU ZENU.IZGLEDAJU KO NAJVECE VJESTICE .DOSTA VISE BEZPOTREBNI TENZIJA NA OVU LJEPOTICU KLINICKOG CENTRA UVAZENU SEBIJU.KUD JE LJEPA KUD JE PAMETNA SAMO SE PITAM KOJI TO MAJMUNI NESTO HOCE DA LOSE PRICAJU O NJOJ.NI PERA OVOJ POSTENOJ ZENI NEMOGU ODBITI OVI ZLOTVORI.LJEPSA SI I OD SULTANIJE HUREM.NAS PREDSJEDNIK IMA PRAVU SULTANIJU PA JE MEDIJI TREBAJU STO VISE STAVLJATI NA NASLOVNE STRANE JER SAV NAROD RBIH IMA POZITIVNO MISLJENJE O NJENOJ SPOSOBNOSTI .

0 4

SARAJ

ZIVLA TI NAMA VOLJENA SEBIJA NEMOGU TI NISTA OVI ZLOTVORI.LJEPSA SI I OD HUREM SULEJMANA VELICANSTVENOG.TEBI I STOJI DA SE VOZIS U DRZAVNICKOM AUTU .TI SI NASA BOSNJACKA SULTANIJA.OVI LUDACI SU SAMO LJUBOMORNI NA TEBE UVAZENA SEBIJA .

0 4

* Sva polja su obavezna