'Hrvati BiH - nosioci evropskih vrijednosti' - 7 zaključaka

'Hrvati BiH - nosioci evropskih vrijednosti' - 7 zaključaka Izvor: N1

U organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Međugorju je održan završni sastanak Organizacijskog odbora naučno-stručnog skupa s međunarodnim učešćem "Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanak je realizovan s ciljem ocjene uspješnosti skupa koji je održan u Neumu 16. i 17. marta 2017. godine, te definisanja predstojećih aktivnosti Organizacionog odbora. Zaključeno je kako je skup u Neumu organizovan u skladu s najvišim standardima, te da predstavlja početak sistematskog naučno-stručnog bavljenja položajem Hrvata BiH u odnosu na evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, na čemu će se i u predstojećem periodu posvećeno raditi.

Na sastanku su usvojeni i sljedeći zaključci koji predstavljaju cjelovit odraz sadržaja naučno-stručnog skupa Hrvati BiH - nosioci evropskih vrijednosti:

1. Hrvati BiH su autohton narod Bosne i Hercegovine i u historijsko-političkom smislu nacija koja tvori BiH zajedno s druga dva naroda i ostalim njenim stanovnicima. Naučno-stručnim skupom "Hrvati BiH - nosioci evropskih vrijednosti" nacionalni identitet Hrvata BiH je na akademskom nivou dodatno artikulisan i situiran unutar evropskog vrijednosnog sistema.

2. Političke vrijednosti federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja najprikladnije su za trajno uređenje odnosa između zajednica i održivu organizaciju pluralnih društava kao što je Bosna i Hercegovina, a zasnovane na uzajamnom priznanju, poštovanju i saradnji vođenom načelima kompromisa, dijaloga i konsenzusa.

3. Konstitutivnost, kao neupitna historijsko-tradicijska odrednica države Bosne i Hercegovine, verifikovana i njenim Ustavom, nije u suprotnosti s političkim vrijednostima savremene Evrope. Naprotiv, ona je temeljna odrednica višenacionalnih država Evrope, svijeta i višenacionalnog karaktera BiH kao države tri nacije, koje, uz etničke, imaju i jasno određene političke identitete, te jasan putokaz na kojim principima je nužno organizovati evropsku Bosnu i Hercegovinu.

4. Naučno-stručni skup "Hrvati BiH - nosioci evropskih vrijednosti" je početak procesa koji će se nastaviti kroz posvećen rad njegovih učesnika i u idućem periodu. U martu 2018. godine održat će se nastavna konferencija koja će ponuditi konkretne odgovore na pitanja o uzrocima neravnopravnosti Hrvata BiH, svim njenim pojavnim oblicima i načinima njihova otklanjanja. Tada će se ponovno okupiti hrvatska akademska, intelektualna, stručna i politička elita, s ciljem ocjene stanja i kretanja u različitim sferama društvenog i političkog života Hrvata BiH.

5. Pozivaju se šira akademska, intelektualna, kulturna, društvena, politička javnost i mediji na izgradnju evropske političke kulture u BiH i aktivnu promociju njenih vrijednosti. Ta je opredijeljenost nužna pretpostavka demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine i njene dugoročne stabilizacije kroz društvenu, političku i kulturnu evropeizaciju i emancipaciju.

Posebno je značajna činjenica da je na skupu prepoznata potreba za kontinuisanim naučno-stručnim angažmanom na predmetnom i relevatnim srodnim područjima istraživanja.

Nakon sastanka je upriličen ručak zahvalnosti za sve članove Organizacionog odbora i donatore humanitarnog projekta Udruženja „Fra Slavko Barbarić“, koji je realizovan u sklopu naučno-stručnog skupa Hrvati BiH – nosioci evropskih vrijednosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

grabež62

europejci drukčije s.ru , pi.aju, smrde i prde

1 0

Realno

Dragane jel te sramota sta laprdas

2 0

Covjek- Penzioner

Ovo je ljudo zestoki prevarant i manipulator.Sta ce na ovo reci nasi bosanski posteni Katolici.Posebno mislim na Posavinu.Ostavio lh je bez icega zajedno sa svojom strankom.Sram ga bilo.Pojavi se samo kad su izbori.

2 0

* Sva polja su obavezna