U Zvorniku zakazani protesti radnika preduzeća "Alumina"

U Zvorniku zakazani protesti radnika preduzeća "Alumina" Izvor: Alumina

Za danas je u Zvorniku najavljen protest radnika preduzeća „Alumina“, čije račune je 12. aprila blokirao Osnovni sud u tom gradu, zbog potraživanja firme “Pavgord” iz Foče.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Alumine” Radenko Smiljanić proteste je najavio ispred zgrade te pravosudne institucije, ističući da će radnici protestovati sve dok Sud ne deblokira račune.

Smiljanić je dodao da ima najava da će ovim protestima pridružiti i radnici “Boksita” iz Milića i rudnika iz Srebrenice, kao i drugih firmi koje su u sistemu poslovanja povezane sa kompanijom “Alumina”.

Iz „Alumine“ su ranije naveli da je svrha blokade da se namiri „kontroverzno potraživanje“ koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima. Vlasnik preduzeća „Pavgord“, otkupio je još 2014. sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki-firmi, sklopio ugovor s Litvanskom Ukio bankom kojom je preuzo sva njihova potraživanja za 6,4 miliona eura.

Iz “Pavgorda” su saopćili da im namjera nije blokada dužnika, niti prenos sredstava sa računa “Alumine”, nego dogovor u kojem bi se “Pavgordu” priznala prava stečajnog povjerioca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Zvornik , Protesti , alumina

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna