Intelektualci ponudili prijedloge za izmjene Izbornog zakona

Intelektualci ponudili prijedloge za izmjene Izbornog zakona Izvor: N1

Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" ponudila je prijedloge za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su, kako su naveli, uputili u zvaničnu proceduru.

"Dajući doprinos u proceduri izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 održala je posebnu sesiju na kojoj je razmotren postojeći zakon u ovoj oblasti. Posebna pažnja posvećena je tome da naša zemlja ima obavezu da svoj Ustav i sve zakone usklađuje sa evropskom pravnom stečevinom (»acquis communataire«) čiji je sastavni dio niz evropskih dokumenata i odluka evropskih sudova u različitim predmetima.

U tom pogledu, jasno je kako Ustav Bosne i Hercegovine, kao Anex 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma nije usklađen sa Evropskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koja kao pravni akt ima prednost u odnosu na Ustav Bosne i Hercegovine i sve zakone, pa tako i u odnosu na Izborni zakon Bosne i Hercegovine, i direktno je primjenjiva u Bosni i Hercegovini (član 2.2 Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini).

Krug 99 smatra da je izuzetno važno, kao prvi korak, uskladiti odredbe Ustava Bosne i Hercegovine sa pomenutom konvencijom o ljudskim pravima, kao i odlukama Evropskog suda za ljudska prava iz Strassbourga u predmetima Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Zornić. Međutim, bez obzira da li postoji ili ne postoji politička volja za promjenama Ustava Bosne i Hercegovine, Asocijacija nezavisnih intelektualaca je razmotrila važeći Izborni zakon Bosne i Hercegovine, te o tome zauzela sljedeće stavove:

1. Ustav Bosne i Hercegovine nije usklađen sa evropskom pravnom stečevinom i zahtijeva ozbiljnu ustavnu reformu, kako bi Bosna i Hercegovina imala mogućnost da napreduje u okviru euro-atlantskih integracija.

2. Izborni zakon Bosne i Hercegovine je nedemokratski i diskriminatoran jer nemaju svi građani pravo da budu birani i da biraju sve građane Bosne i Hercegovine, nije u skladu sa Odlukama Evropskog suda u Strassbourgu u predmetima: Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Zornić, u okviru svojih procedura izaziva sumnju kod građana u regularnost izbora, dio izbornih procedura uopće se ne provodi, što također stvara sumnje kod građana, spiskovi birača ne odgovaraju stvarnom stanju, birački odbori su u najvećoj mjeri ispolitizirani i nisu nepristrasni, provođenje procedure brojanja glasova nije dovoljno uređeno, što ostavlja brojna pitanja otvorenim, u pojedinim odredbama Izborni zakon Bosne i Hercegovine poziva se na opća akta jedinica lokalne samouprave koja time dobijaju snagu i kvalitet zakona, što otvara nepremostiva politička pitanja.

Iz tih razloga, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 uočila je niz nedostataka važećeg Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su manjim dijelom političke, a većim dijelom tehničke ili proceduralne prirode, te zbog toga predlaže Interresornoj radnoj grupi za izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kao i Parlamentu Bosne i Hercegovine i Domu naroda, odnosno političkim strankama koje imaju svoje predstavnike u državnim zakonodavnim organima, da se u toku rasprave o izmjenama ovog zakona uzmu u razmatranje naši prijedlozi i sugestije", navodi se u saopštenju Kruga 99.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

ANTIFA

Vi intelektualci ste najodgovorniji za stanje države!!! Sramite se,zbog par hiljada maraka prodajete svoje akademske titule i dostojanstvo!!!

1 0

Apolon

Nemate sanse. Niste nacionslisti, a ovo je vakat nacionalista, a ne intelektualaca i pametnih ljudi.

2 0

Amir

Zaista govorite cinjenice, osim sto ste zaboravili da zivite u BiH, zemlji cuda u kojoj svi pokusavaju nesto promjeniti , a sa skrivenom zeljom da se nista ne promjeni i da sve ostane isto. Vĺast je u ovoj konstelaciji snaga toliko sama sebi korisna da nema sanse za ikakve promjene.

3 0

* Sva polja su obavezna