Arnaut za N1: Nema gradnje autoputeva bez akciza

Arnaut za N1: Nema gradnje autoputeva bez akciza Izvor: N1

Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH je odlučeno kako set zakona o akcizama neće se razmatrati po hitnoj proceduri već u skraćenom postupku.

Sa 19 glasova za i 19 protiv, dva suzdražana nije bilo dovoljne većine. O jučerašnjoj sjednici te ostalim aktuelnim temama za N1 govorio je i Damir Arnaut, zastupnik SBB-a.

On tvrdi da je oslabljen koalicioni kapacitet, SDA stranci manjka pet zastupnika, i da trebaju poraditi na tome, odnosno na jačanju koalicionog kapaciteta.

"Činjenica da od devet ili 10 zastupnika, koliko SDA broji pet nije glasalo za hitnu proceduru dovoljno govori. Sada ćemo minimalno do kraja maja čekati da skraćena procedura stupi na snagu", kazao je Arnaut za N1.

Ugroženo je finansiranje autoputeva, odnosno Koridora 5C.

"Koliko shvatam eksperte koji govore o MMF-u, RS ima veći problem nego FBiH. Ono što smo mi potencirali jeste da akcize oslobađaju sredstva za autoceste. Ne možemo graditi osim nekoliko dionica, a kada stoji gradnja - nema radnih mjesta, stagniraju poljoprivrednici..." - utvrdio je gost N1.

Arnaut kaže da je odgovornost na SDA, koji su ranije uvjeravali na to da će SDS pratiti reformske procese, slušati - a to je i potvrđeno na jednoj od sjednica.

"Sve dogovore koje su imali, imali su sa SDA - ne znam da li su računali na ovo. SDS je opozicija u RS, i žele našteti Vladi RS. Kada je samo politika u pitanju - to jeste u korist politike SDS, ali ne i za građane", kazao je.

Šta nas čeka u izbornoj 2018. godini?

"Svaka koalicija se svodi na brojke. Ovdje je dovedeno u pitanje da li imate brojke za formiranje druge koalciije. Ova će funkcionisati od sjednice do sjednice, od pitanja do pitanja", ocijenio je.

A kako će glasati SBB, opcija koju on zastupa?

"Mi ćemo glasati za sva reformska rješenja iz agende. Za ekonomske interese BiH. Ima šansi za akcize, to je preduslov za autoceste. Mi ćemo dati šansu skraćenom postupku - a o ostalim stvarima će odlučivati organi stranke", kazao je .

Izborni zakon nije želio komentarisati, jer je dogovor na nivou SBB-a da se ne komentariše tekst nečekga što nije još viđeno. Kada se nađe u proceduri - imat će komentar, potvrdio je na koncu razgovora za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 15

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dina

Kako vas nije stid varati narod. Kakve akcize i gradnja autoputa. Pare ste vi naumili za vase potrebe. Da na narod ne mislite, to nam je poznato. Bitno je da ste Juska poslali u Wasinkton, sve ce on to srediti.

3 1

Bp

Kako ste bezobrazno uporni sa tim akcizama. Nemojte ni graditi ako vam nije interes. Pa necemo ga koristiti dzabe. Od jednog vozaca za godinu samo za 30 km dnevno u dva pravca uzmete 3200 KM. Sve pokradoste. Zasto autoceste F BIH ne izdaju fiskalni racun. To inspektori bajagi ne vide. Svi ste lopovi.

4 1

Pređite

na vaše tradicionalno prevozno sredstvo - na magarce - i problem je rešen, nema nepotrebnog autoputa ni akciza!

5 2

* Sva polja su obavezna