Zatvori

Jusko u Washingtonu o infrastrukturalnim projektima u BiH

Jusko u Washingtonu o infrastrukturalnim projektima u BiH Izvor: N1

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko dio je bh. delegacije koja se nalazi u Washingtonu na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Osim njega, sastanku prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, kao i njihovi savjetnici.

Pregovara se o tranši MMF-a koja je trebala uslijediti, ali bh. vlasti su propustile ispuniti ključnu obavezu, a to je usvajanje seta zakona o akcizama. U ovom trenutku je nepoznata sudbina tranše MMF-a.

Akcize su trebale biti garancija za redovno vraćanje već odobrenih kredita našoj zemlji za izgradnju autocesta. S tim u vezi na sastancima je i ministar Ismir Jusko koji je za N1 kazao o kojim projektima izvještava predstavnike MMF-a. 

"Na posljednjem sastanku Državnog odbora za investicije koji je održan 27. februara 2017 godine u okviru tehničke pomoći kandidirana su tri projekta koja zadovoljavaju tražene uslove, a to su Mostar jug - Buna, Nemila - Zenica sjever kao i financijsko upravljanje i nadzor na dijelu Koridora 5c", naveo je Jusko.

Također, iz ranijeg perioda kandidiranih projekata u okviru investicijskog Granta, pozitivno je ocijenjen projekat na koridoru 5c Tarčin Part 1 - Tunel Ivan.

"Od Direkcije za evropske integracije smo također dobili povratnu informaciju da su naši projekti pozitivno ocijenjeni. Za projekat upravljanja na Koridoru 5c glavni finansijer je EIB, a kofinansijer EBRD. Vrijednost granta je 350 000 eura. Za projekat Tarčin - Ivan, finansijer je EIB, i vrijednost granta je 12.0496 miliona eura", naveo je Jusko.

On je naveo da će iskoristiti priliku da na sastancima koje će imati za vrijeme trajanja ove konferencije, svoje sagovornike upozna i sa ostalim planiranim infrastrukturalnim projektima kako na koridoru 5c tako i na drugim dionicama, tj. planiranim autoputevima i brzim cestama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: MMF , Ismir Jusko

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna